ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος από το 1880

Ως ο πιο ζεστός Σεπτέμβριος από το 1880 καταγράφηκε ο φετινός σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες τον περασμένο μήνα ήταν 15,67 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 0,67 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα...
Παράλληλα, ο Σεπτέμβριος του 2012 υπήρξε ο 36ος Σεπτέμβριος στη σειρά, καθώς και ο 331ος συνεχόμενος μήνας, που η παγκόσμια θερμοκρασία διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Ο τελευταίος Σεπτέμβριος που η θερμοκρασία βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο, ήταν το 1976.
Η συνδυασμένη θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας ειδικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν επίσης η δεύτερη υψηλότερη, μετά το 2005. Στη ξηρά, ο Σεπτέμβριος του 2012 ήταν ο τρίτος θερμότερος μετά το 1880.
Τέλος, η κάλυψη πάγου στην Αρκτική υποχώρησε το Σεπτέμβριο φέτος στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, καταρρίπτοντας κατά πολύ το έως τώρα ρεκόρ του 2007. Οι πάγοι της Ανταρκτικής έσπασαν ωστόσο το ρεκόρ επέκτασής τους τον περασμένο μήνα.
Πηγή: ΑΜΠΕ, www.naftemporiki.gr