ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

VIDEO- O «Ατρόμητος Φέλιξ» τα κατάφερε! Κατέρριψε το ρεκόρ για ελεύθερη πτώση. Πήδηξε στο κενό από ύψος 39 χλμ

Ρόσγουελ, Νιού Μέξικο 
Ιστορία έγραψε την Κυριακή ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ που κατέρριψε το ρεκόρ για ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο ύψος: μετά από 2,5 ώρες ανόδου που τον έφεραν στα 39 χιλιόμετρα, η κάψουλα άνοιξε και ο «Ατρόμητος Φέλιξ» πήδηξε στο κενό και έφτασε με ασφάλεια στο έδαφος μερικά λεπτά αργότερα...


                                              
Μετά από αναβολές λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή του Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό όπου έγινε το εγχείρημα, την Κυριακή όλα ήταν έτοιμα. Το αερόστατο χρειάστηκε 2,5 ώρες για να ανέβει στα 39 χιλιόμετρα, δύο παραπάνω από το αρχικά σχεδιαζόμενο.
Ο Μπάουμγκαρτνερ βγήκε από την ειδική κάψουλα και έπεσε στο κενό με το εγχείρημα του να μεταδίδεται ζωντανά από το YouTube και από τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Η ανάλυση των δεδομένων τηλεμετρίας δείχνει ότι η μέγιστη ταχύτητα του Μπάουμγκαρτνερ έφτασε τα 1.343 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 1,24 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στο ύψος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ο αλεξιπτωτιστής.
Στο κέντρο ελέγχου, μετά τις πρώτες στιγμές αγωνίας, φάνηκε όλα πηγαίνουν όπως είχαν σχεδιαστεί. Το αλεξίπτωτο που άνοιξε κανονικά οδήγησε τον Μπάουμγκαρτνερ με ασφάλεια στο έδαφος μέσα σε τέσσερα λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Με το κατόρθωμά του ο Μπάουμγκαρτνερ (αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες μετρήσεις) κατέρριψε το ρεκόρ για την ελεύθερη πτώση από μεγαλύτερο ύψος, την ταχύτερη πτώση και την πτήση ανθρώπου με αερόστατο στο μεγαλύτερο ύψος.
www.tovima.gr