ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Χειρισμός ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς αφή: «Εξυπνο» γάντι γράφει μηνύματα με το κούνημα των δακτύλων και λογισμικό δίνει εντολές με το βλέμμα

Λονδίνο 
Αν παραξενεύεστε όταν περπατάτε στον δρόμο και βλέπετε κόσμο να… «παραμιλάει» λόγω handsfree, τότε σκεφτείτε τι θα γινόταν αν βλέπατε όλους αυτούς τους ανθρώπους να… γράφουν στον αέρα! Με στόχο να μας λύσει τα χέρια ακόμα και κατά τη σύνταξη ενός γραπτού μηνύματος, ο μηχανικός υπολογιστών Ζιάκι Λιου επινόησε ένα «έξυπνο» γάντι γραφής. Το Gauntlet Keyboard, όπως ονομάζεται το γάντι-πληκτρολόγιο που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από την ταινία «Minority Report», επιτρέπει στον χρήστη να γράφει γραπτά μηνύματα εξ αποστάσεως, αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία της παλάμης και των δακτύλων του που παραπέμπουν σε διαφορετικά γράμματα, σύμβολα και εντολές.
Το μυστικό κρύβεται σε ένα περίπλοκο δίκτυο λεπτών καλωδίων το οποίο μεταφέρει τις κινήσεις του χεριού σε μια μονάδα ελέγχου μεγέθους σπιρτόκουτου, όπου μεταφράζονται και μεταφέρονται στη συσκευή μέσω Bluetooth...
«Το Gauntlet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πληκτρολόγιο από απλούς χρήστες ή ακόμη από ασθενείς με αναπηρίες» υποστηρίζει ο νεαρός από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ.
Ερχεται το «Eyephone»
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί της δανέζικης εταιρείας The Eye Tribe ανέπτυξαν ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να χειρίζεται τις ηλεκτρονικές του συσκευές με το… βλέμμα!
«Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βασικό έλεγχο των συσκευών, π.χ. το γύρισμα των σελίδων ενός e-book ή τον χειρισμό ενός ήρωα ηλεκτρονικού παιχνιδιού με το βλέμμα» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, Σουν Αλστρουπ Γιόχανσεν

Το λογισμικό των Δανών λειτουργεί με τη βοήθεια του υπέρυθρου φωτός που αντανακλάται από την κόρη του ματιού. Το φως«συλλαμβάνεται» από την κάμερα π.χ. του κινητού τηλεφώνου και επιτρέπει στον χρήστη να «ανεβοκατεβάζει» (scroll) τη σελίδα που επεξεργάζεται με το βλέμμα ή να επιλέγει πατώντας συγκεκριμένα σημεία.
Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε σύντομα μια νέα γενιά έξυπνων συσκευών «μην αγγίζετε», των οποίων ο χειρισμός θα πραγματοποιείται άνευ αφής.
www.tovima.gr