ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Εκρηξη ηφαιστείου καρέ-καρέ: Απαθανατίστηκε από δορυφόρο στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στη Σιβηρία

Ουάσινγκτον 
Η έκρηξη ενός ηφαιστείου στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στη Σιβηρία «συνελήφθη» από δορυφόρο της NASA στις 6 Οκτωβρίου σε ένα θεαματικό στιγμιότυπο. Στην εικόνα ο καπνός και η ηφαιστειακή τέφρα φαίνονται καθαρά να βγαίνουν από τον κρατήρα του Σεβελούτς και να κινούνται προς τη Βερίγγειο Θάλασσα...
Η τολύπη του καπνού κινήθηκε νοτιοανατολικά, καλύπτοντας 90 χλμ, και ύστερα «έστριψε» ανατολικά εξ αιτίας της αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA και τις ανακοινώσεις της Ομάδας αντιμετώπισης ηφαιστειακών εκρήξεων της Καμτσάτκα, η στάχτη από την έκρηξη έφθασε σε υψόμετρο 3 χλμ από το επίπεδο της θάλασσας και εξαπλώθηκε σε απόσταση περίπου 220 χλμ από το ηφαίστειο.
Το Σιβελούτς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και περισσότερο ενεργά ηφαίστεια στη χερσόνησο της Καμτσάτκα. Εχει ύψος 3.282 μ. και είναι στρατοηφαίστειο – έχει σχηματιστεί από στρώσεις στερεοποιημένης λάβας, συμπιεσμένης στάχτης και πετρωμάτων που έχουν εκβληθεί από προηγούμενες εκρήξεις. 
www.tovima.gr