ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας

Αστρονόμοι από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) εκτιμούν πως υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία μας, σε πρόσφατη έρευνά τους που αποδεικνύει ότι τα πλανητικά συστήματα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο σύμπαν. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τις εκτιμήσεις της αναλύοντας πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον αστέρα Kepler - 32, με γνώμονα το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πλανήτες είναι αντιπροσωπευτικοί της πλειοψηφίας και αποτελούν ιδανική περίπτωση μελέτης του πώς σχηματίζονται οι περισσότεροι πλανήτες...
«Υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια πλανήτες στο γαλαξία - μόνο στο δικό μας γαλαξία», δήλωσε ο Τζον Τζόνσον, καθηγητής πλανητικής αστρονομίας στο Caltech. «Πρόκειται για ιλιγγιώδη αριθμό, ουσιαστικά ένας πλανήτης για κάθε άστρο», πρόσθεσε.
Το πλανητικό σύστημα που μελετήθηκε περιέχει πέντε πλανήτες, η ύπαρξη των δύο είχε ήδη επιβεβαιωθεί από άλλους αστρονόμους. Η ομάδα του καθηγητή Τζόναθαν Σουίφτ επιβεβαίωσε την ύπαρξη των άλλων τριών, και στη συνέχεια ανέλυσε και συνέκρινε το σύστημα με άλλα που έχει ανακαλύψει η αποστολή Kepler.
Οι πλανήτες αποτελούν τυπικά δείγματα πλανητών με τα πιο κοινά χαρακτηριστικά και περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι νάνο - Μ, έναν τύπο αστέρα που αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα όλων των αστεριών στο γαλαξία μας. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά ευνοϊκό για παρατήρηση προσανατολισμό του συστήματος, επέτρεψαν στους αστρονόμους να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για όλο το γαλαξία και να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία σχηματισμού των πλανητών.
Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε την πιθανότητα ένα σύστημα νάνου - Μ να έχει τον προσανατολισμό του αστέρα Kepler - 32 και την συνέκρινε με τον αριθμό των πλανητικών συστημάτων που μπορεί να εντοπίσει η αποστολή Kepler. Κατά αυτόν τον τρόπο οδηγήθηκαν στον υπολογισμό του ενός πλανήτη για κάθε άστρο, αν και θεωρούν την ανάλυσή τους συντηρητική, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν πλανήτες σε μακρινή τροχιά ή πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλους τύπους αστέρων και όχι νάνων - Μ. Εάν συνυπολογίσουν αυτούς τους πλανήτες, τότε πιθανότατα η εκτίμηση θα έφτανε έως και τους δύο πλανήτες ανά αστέρι.
Ένα από αυτά τα διαφορετικά συστήματα είναι και το ηλιακό μας σύστημα, καθώς ο Ήλιος είναι μεγαλύτερος και πιο θερμός από αστέρες νάνους-Μ. Η διαφορετικότητα του ηλιακού μας συστήματος σε σχέση με την πλειοψηφία είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που ευνοήθηκε η δημιουργία και διατήρηση ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο γαλαξίας είναι γεμάτος κατά πλειοψηφία με τέτοιου τύπου πλανήτες και αστέρες νάνους - Μ, αυτοί συνήθως δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, καθώς εκπέμπουν ακτινοβολία στο υπέρυθρο φάσμα φωτός. 
www.naftemporiki.gr