ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

H NASA θα στείλει «παρέα» στη Σελήνη: Θέλει να τοποθετήσει έναν αστεροειδή στην τροχιά του δορυφόρου μας

Λονδίνο 
Ενα σχέδιο βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας επεξεργάζεται η NASA. Ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Keck υποστηρίζουν ότι η NASA αναζητεί τρόπο για να μαγνητίσει έναν μικρό αστεροειδή, να τον βγάλει από την τροχιά του και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Στόχος του εγχειρήματος είναι να αναπτυχθούν τρόποι ασφαλούς προσέγγισης και παραμονής σε αστεροειδείς για μελλοντικές αποστολές. Τα στελέχη του Keck αναφέρουν ότι έχει ήδη εκπονηθεί μια πρώτη πρόταση για το όλο εγχείρημα. Σύμφωνα με αυτή, ένα ρομποτικό σκάφος θα πλησιάσει έναν μικρό αστεροειδή και θα τον «φυλακίσει» μέσα σε έναν διαστημικό σάκο. Στη συνέχεια το σκάφος θα μεταφέρει τον σάκο κοντά στη Σελήνη και θα απελευθερώσει τον αστεροειδή ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο...
Ενας πιθανός στόχος σύμφωνα με τους ειδικούς του Keck είναι ο 1999 Α010, ένας μικρός διαστημικός βράχος με διάμετρο 7 μέτρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αν τελικά αποφασισθεί, η αποστολή μπορεί να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη 15ετία. Εκτιμούν ότι το κόστος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα της αποστολής του Curiosity στον Αρη, δηλαδή περί τα 2,5 δισ. δολάρια.
Προπομπός
Στο ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας αποστολής, οι ειδικοί που κλήθηκαν να απαντήσουν αναφέρουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μια πρόβα τζενεράλε μελλοντικών αποστολών σε αστεροειδείς.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διάφορες αποστολές εξερεύνησης μεγάλων αστεροειδών. Υπάρχει μάλιστα επιθυμία όχι μόνο κρατών αλλά και του ιδιωτικού τομέα για την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και άλλων πολύτιμων για εμάς «συστατικών» των αστεροειδών. Αν τελικά το σχέδιο της NASA υλοποιηθεί, αναμένεται να προσφέρει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην οργάνωση αποστολών «εκμετάλλευσης» αστεροειδών. 
www.tovima.gr