ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Χειμερινό θέρετρο: Γερανοί, φλαμίνγκο και βουβόκυκνοι στο Δέλτα Αξιού - Αλιάκμονα

Αθήνα
Επτά γερανοί καταγράφηκαν από τους επιστήμονες στις Αλυκές Κίτρους. Τα πτηνά ήρθαν στη χώρα μας από τις σκανδιναβικές χώρες και τη Βορειοανατολική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν. Επίσης, στο Δέλτα του Αλιάκμονα παρατηρήθηκαν 20 στικταετοί προερχόμενοι από την παγωμένη Ρωσία...
Στον κατάλογο των ειδών που βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα περιλαμβάνονται θαλασσαετοί, οι οποίοι φωλιάζουν εκεί, φοινικόπτερα (φλαμίνγκο) καθώς και χιλιάδες πάπιες, σήμα κατατεθέν της περιοχής κάθε χειμώνα.

Στις ανατολικές εκβολές του Αξιού παρατηρήθηκαν ακόμη 250 βουβόκυκνοι ενώ χιλιάδες πάπιες καταγράφηκαν στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης, όπου ξεχώρισαν τα 1.700 κιρκίρια (οι πιο μικρόσωμες πάπιες).

Οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη συγκεκριμένη περιοχή (όπως και σε άλλες σημαντικές φυσικές περιοχές της χώρας), με τη συμμετοχή στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr