ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«Υπερ-μηχανή» αναζήτησης για το Facebook: Ονομάζεται Graph Search και μπορεί να σκανάρει δισεκατομμύρια προφίλ σε κλάσματα δευτερολέπτου

Ολος ο κόσμος σε μια... αναζήτηση, όπως μαρτυρεί το σήμα της νέας υπηρεσίας του Facebook

Καλιφόρνια 
Η νέα υπηρεσία «κοινωνικής» αναζήτησης για τα μέλη του Facebook είναι πλέον γεγονός. Το Graph Search _ το οποίο παρουσιάστηκε χθές στο «αρχηγείο» της εταιρείας στο Μένλο Παρκ στην Καλιφόρνια, από τον ιδρυτή της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζούκερμπεργκ _ επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν πληροφορίες, αναρτημένες φωτογραφίες φίλων τους, αλλά και δημόσιες αναρτήσεις από άλλους χρήστες στο πάτημα ενός κουμπιού.Το Graph Search, το οποίο στην παρούσα φάση βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής και είναι διαθέσιμο για περιορισμένο αριθμό χρηστών στις ΗΠΑ, θα έχει τη μορφή μιας μεγαλύτερου μεγέθους μπάρας αναζήτησης στο επάνω μέρος της σελίδας του Facebook...
Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, η «υπερ-μηχανή» αναζήτησης έχει τη δυνατότητα αστραπιαίας σάρωσης δισεκατομμυρίων προφίλ χρηστών για την εξεύρεση φωτογραφιών, προσωπικών στοιχείων και προτιμήσεων, συνδέσμων και προτεινόμενων εστιατορίων, καταστημάτων ή σελίδων. 

Στο επίκεντρο το απόρρητο
Δεν είναι λίγοι βέβαια οι ειδικοί που βλέπουν το νέο εγχείρημα με μεγάλη επιφύλαξη καθώς εγείρεται για ακόμη μια φορά το θέμα του απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ο διαδικτυακός κολοσσός παρόλα αυτά, σπεύδει να τονίσει ότι η νέα υπηρεσία ακολουθεί όλους τους κανονισμούς περί προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων των μελών της.
«Χτίσαμε το Graph Search λαμβάνοντας από την αρχή υπόψη τα θέματα απορρήτου. Οπότε φτιάξαμε κάτι που σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών» υπογράμμισε ο Ζούκερμπεργκ.
 Μηχανή προηγμένης κοινωνικής αναζήτησης

Παρά το γεγονός ότι το Facebook έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft σε αντιπαράθεση με τη Google και τη δική της ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Google+, ο Ζούκερμπεργκ υποστήριξε στη χθεσινή παρουσίαση ότι «δεν πρόκειται για άλλη μια υπηρεσία διαδικτυακής αναζήτησης». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια «έξυπνη» υπηρεσία η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν φίλους με κοινά ενδιαφέροντα, διευκολύνοντας για παράδειγμα την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στην περίπτωση της νέας υπηρεσίας θα ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί απορρήτου που ισχύουν στην περίπτωση των προφίλ των χρηστών.
«Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα: π.χ. ποιοι φίλοι μου βρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο» είπε στο πλαίσιο της παρουσίασής του ο Ζούκερμπεργκ, ενώ προσέθεσε ότι στους άμεσους στόχους της εταιρείας είναι η ενσωμάτωση περισσότερων δυνατοτήτων στη συγκεκριμένη υπηρεσία όπως η αναζήτηση φωτογραφιών μέσω Instagram. «Το Instagram βρίσκεται ανάμεσα στις δυνατότητες που θέλουμε να προσθέσουμε στο Graph Search. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμούμε να εμπλουτίσουμε όσο μπορούμε τη νέα μας υπηρεσία».
Το Graph Search αναμένεται να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στη βελτίωση των στοχευμένων διαφημιστικών που προβάλλονται στις σελίδες των χρηστών. Μέσα από τη χρήση του, θα καθορίζει ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα και προτιμήσεις των μελών με αποτέλεσμα οι διαφημίσεις που θα βλέπουν να είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα τους.
Ηλεκτρονική «προξενήτρα»;
Κάνοντας την αναζήτηση ατόμων με παρόμοια ενδιαφέροντα παιχνιδάκι, η νέα μηχανή κοινωνικής αναζήτησης δεν αποκλείεται να παίξει και τον ρόλο ηλεκτρονικής «προξενήτρας». Παρόμοια φόρμουλα χρησιμοποιείται άλλωστε ήδη από επιτυχημένες ιστοσελίδες γνωριμιών (OKCupid, eHarmony), οι οποίες προβαίνουν στο «ζευγάρωμα» μελών με «ταιριαστές» απαντήσεις σε ειδικά ερωτηματολόγια. Με δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι πιθανότητες εύρεσης του «ιδανικού» συντρόφου είναι άπειρες.

«Το Facebook διαρκώς επεκτείνεται, καθώς προστίθενται νέα μέλη, νέο περιεχόμενο, νέοι σύνδεσμοι» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ. «Ήδη καταγράφουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, περισσότερες από 240 δισεκατομμύρια αναρτημένες φωτογραφίες και περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δημοσιευμένους συνδέσμους».
Δοκιμή διαρκείας
Για την ώρα, οι ενδιαφερόμενοι χρήστες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το νέο «εργαλείο» του Facebook μπορούν να υποβάλουν στην εταιρεία το απαραίτητο αίτημα και να μπουν στη λίστα αναμονής. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στον διαδικτυακό κολοσσό να βελτιώσει τη λειτουργία της υπηρεσίας.
«Το Graph Search θα “τρέξει” με πολύ αργούς ρυθμούς, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε πώς ο κόσμος ανταποκρίνεται σε αυτό, πώς το χρησιμοποιεί και ποιες βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε». 
www.tovima.gr