ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Κινεζική εταιρεία «εκτύπωσε» 10 σπίτια σε ένα 24ωρο

Δέκα σπίτια σε ένα μόλις 24ωρο «εκτύπωσε» πριν από λίγες ημέρες η κινεζική εταιρεία WinSun Decoration Design Engineering στη Σαγκάη, θέλοντας να δείξει στην πράξη πως οι 3D εκτυπωτές της ανοίγουν τον δρόμο για την κατασκευή κτιρίων σε χρόνο-ρεκόρ και με μικρότερο κόστος. Για τη δημιουργία των σπιτιών, η κινεζική εταιρεία χρησιμοποίησε τέσσερις τρισδιάστατους εκτυπωτές, μήκους 10 μέτρων και πλάτους 6,6 μέτρων ο καθένας. Τα μηχανήματα χρησιμοποιούν σαν «πρώτη ύλη» ένα μίγμα από τσιμέντο ταχείας πήξης και ανακυκλωμένα οικοδομικά υλικά, δημιουργώντας τους τοίχους από αυτό διαδοχικές στρώσεις των κτιρίων...
Κάθε κατασκευή έχει εμβαδό 195 τετ. μέτρα και στοιχίζει περίπου 5.000 δολάρια. Τα σπίτια υποβάλλονται σε ελέγχους ποιότητας και αντοχής, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχαν προβλεφθεί οικοδομικοί κανονισμοί για κτίρια από 3D εκτυπωτές.

Μιλώντας στο Κινέζικο Πρακτορείο Xinhua, ο πρόεδρος της WinSun Decoration Design Engineering ανέφερε ότι, προς το παρόν, με τους 3D εκτυπωτές μπορούν να κατασκευασθούν αποκλειστικά μονώροφα κτίρια. Ωστόσο, στόχος της εταιρείας είναι να εξελίξει την τεχνολογία, ώστε να μπορεί να ανεγείρει ακόμη και ουρανοξύστες.
Η WinSun δεν είναι η μόνη που έχει αναπτύξει έναν 3D printer για την ανέγερση κτιρίων: πριν από δύο μήνες, η ολλανδική DUS Architects ξεκίνησε να κατασκευάζει στο Άμστερνταμ ένα ολόκληρο σπίτι με τον «The KamerMaker», τον τρισδιάστατο εκτυπωτή που έχει αναπτύξει για τον ίδιο σκοπό. Ο «The KamerMaker» έχει αναλάβει να δημιουργήσει τα επιμέρους μέρη του σπιτιού, τα οποία συναρμολογούνται δίπλα σε ένα κανάλι της πόλης.
www.kathimerini.gr