ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα


Μία φαγούρα, ένας ερεθισμός, μία φουσκάλα ή ένα μικρό πρήξιμο στα χέρια, τα αυτιά, το μάγουλο, το λαιμό ή το σαγόνι μπορεί να προέρχεται από αλλεργική αντίδραση κάποιου στο μέταλλο του κινητού τηλεφώνου του, σύμφωνα με μία νέα δανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το νικέλιο, το κοβάλτιο και το χρώμιο των συσκευών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, γι' αυτό οι επιστήμονες συνιστούν να καλύπτεται το τηλέφωνο με μία πλαστική θήκη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κλερ Ρίτσαρντσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόμα Λιντ της Καλιφόρνια και ο Γιάκομπ Τάισεν του Τμήματος Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Pediatric Allergy, Immunology and Pulmonology", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 37 περιστατικά αλλεργικής δερματίτιδας που οφείλονται στα μέταλλα των κινητών τηλεφώνων...
Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται στο πρόσωπο, ιδίως αν γίνεται πολύ συχνή χρήση του κινητού σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν όμως και σπανιότερες περιπτώσεις, όπως αυτή μιας 17χρονης Γαλλίδας που ερεθίστηκε στο στήθος της, επειδή στερέωνε το κινητό στο σουτιέν της.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανέφεραν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα τους, είχαν χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό τους συνεχόμενα για πάνω από μισή ώρα ή -με διακοπές- για πάνω από μία ώρα μέσα στη μέρα. Οι ερευνητές καλούν τους δερματολόγους να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανότητα μιας τέτοιας αλλεργίας στους ασθενείς τους, με δεδομένο ότι ορισμένα τηλέφωνα -αν και όχι όλα- έχουν μέταλλα όπως το νικέλιο ή το κοβάλτιο στο περίβλημά τους.
Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση, καθώς το δέρμα τους είναι πιο ευαίσθητο ιδίως απέναντι στο αλλεργιογόνο νικέλιο. Οι νέοι κάτω των 18 ετών αποτελούν το 41% των συνολικών περιστατικών μέχρι σήμερα. «Με την διαρκώς αυξανόμενη χρήση των ‘εξυπνων' κινητών, τα οποία, εκτός από τις τυπικές λειτουργίες ενός τηλεφώνου, διαθέτουν δυνατότητες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύνδεσης στο διαδίκτυο και ηλεκτρονικών παιγνιδιών, είναι πιθανό ότι όλο και μεγαλύτεροι αριθμοί νεαρών θα αναπτύσσουν τέτοια δερματίτιδα», δήλωσε η Ρίτσαρντσον. 
Η χρησιμοποίηση πλαστικής θήκης, η χρήση της συσκευής μακριά από το πρόσωπο και γενικά από το δέρμα, καθώς και η απόκτηση ενός τηλεφώνου που δεν περιέχει μέταλλα, αποτελούν, κατά τους ερευνητές, τις ενδεδειγμένες λύσεις, κυρίως για όσους εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις.
www.kathimerini.gr