ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

«Έξυπνο» μπλουζάκι για αθλητές


Οι wearable συσκευές αναμένεται να αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη «αρένα» στον χώρο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, ωστόσο μέχρι τώρα  δεν έχει γίνει ακόμη η αναμενόμενη «έκρηξη» στον χώρο. Για την OMsignal, μία φιλόδοξη startup, «κλειδί» για αυτό θα είναι η ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας σε αντικείμενα με τα οποία είναι αδιανόητη η έξοδος του χρήστη από το σπίτι, όπως…ένα κοντομάνικο μπλουζάκι. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, η εταιρεία παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερα μπλουζάκια τα οποία παρακολουθούν τον χτύπο της καρδιάς και την αναπνοή αυτού που τα φορά μέσω ηλεκτροδίων που είναι ενσωματωμένα στο ύφασμα. Τα σήματα, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση του χρήστη, καταγράφονται από μία μικρή συσκευή που εφαρμόζεται στη μία πλευρά του πουκαμίσου, ενώ μία συνοδευτική εφαρμογή για iPhone προβάλλει στοιχεία όπως οι καμένες θερμίδες και ο αριθμός των βημάτων. Τα δεδομένα μεταδίδονται στο τηλέφωνο μέσω Bluetooth...
Το κόστος του T-shirt μαζί με τη συνοδευτική συσκευή ανέρχεται στα 240 δολάρια. Η διάθεση αναμένεται να αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι, και σε πρώτη φάση θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ωστόσο, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OMsignal, Στεφάν Μαρσό, ελπίζει ότι σύντομα κατασκευαστές ενδυμάτων θα αρχίσουν να υιοθετούν την τεχνολογία της εταιρείας στα δικά τους ρούχα.
Τα πρώτα μπλουζάκια θα είναι ανδρικά, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το φθινόπωρο γυναικεία. Απευθύνονται κυρίως σε αθλητές, ωστόσο η εταιρεία ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται και γενικότερα για την παρακολούθηση της σωματικής κατάστασης των καταναλωτών, βρίσκοντας τον δρόμο τους στην καθημερινή ζωή- ρυθμίζοντας, για παράλληλα, τον «έξυπνο» θερμοστάτη του σπιτιού αναλόγως με το πώς «αντιλαμβάνεται» ότι νιώθει ο χρήστης.
www.naftemporiki.gr