ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ένα υπόγειο παγωμένο τείχος για τη Φουκουσίμα! Θα σταματήσει τις διαρροές;


Το πράσινο φως για την κατασκευή ενός τεράστιου τείχους από πάγο στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έδωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας, με την ελπίδα να περιοριστεί η ραδιενέργεια. Η ανέγερση του αμφιλεγόμενου υπόγειου τείχους θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα στοιχίσει 470 εκατομμύρια δολάρια. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα συμβατικό τείχος. Οι μηχανικοί σκοπεύουν να παγώσουν το έδαφος κάτω από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συσσώρευση ραδιενεργού νερού. Η κατασκευή του - μήκους 1,4 χλμ. - τείχους θα αρχίσει τον Ιούνιο με την τοποθέτηση κάθετων σωλήνων σε απόσταση 1 μέτρου ο ένας από τον άλλο, με τρόπο τέτοιο ώστε να διοχετεύουν στο έδαφος μια ψυκτική ουσία, η οποία θα δημιουργήσει ένα «φράγμα» μόνιμου πάγου περιμετρικά της μονάδας, κρατώντας στο εσωτερικό της το ρυπασμένο νερό και έξω από αυτήν τα υπόγεια ύδατα...
«Είχαμε κάποιες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας καθίζησης τμήματος του εδάφους», δήλωσε ανώνυμα ιάπωνας αξιωματούχος στην επιστημονική ιστοσελίδα PhysOrg. «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ωστόσο, δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις και καταλήξαμε στην απόφαση η [διαχειρίστρια εταιρεία] TEPCO να κατασκευάσει έστω ένα τμήμα, βάσει της πρότασής της και έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών.»
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές της μονάδας είναι η τεράστια ποσότητα υδάτων που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να κατασκευάζουν ένα δίκτυο σωλήνων που εκτρέπουν τα υπόγεια ύδατα στη θάλασσα, ωστόσο θεωρούν πως η ανέγερση του υπόγειου τείχους είναι απαραίτητη για την οριστική λύση του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν.
Ωστόσο, επιστήμονες διατυπώνουν αμφιβολίες για το πρωτοφανές μέγεθός του, καθώς και για τη διάρκεια ζωής του, τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του εργοστασίου προϊδεάζουν για μια επιχείρηση καθαρισμού, η οποία θα διαρκέσει δεκαετίες.
www.naftemporiki.gr