ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Βράβευση 38χρονου Έλληνα ερευνητή με διεθνές βραβείο εφαρμοσμένης φυσικής


Ένας νέος Έλληνας ερευνητής, ο δρ Δημήτρης Παπαναστασίου, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο εφαρμοσμένης φυσικής «Curt Brunnée Award», στον τομέα της φασματομετρίας μάζας. Ο κ. Παπαναστασίου έλαβε το βραβείο σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου IMSC, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Το βραβείο απονέμεται κάθε τρία χρόνια από τη Διεθνή Εταιρεία Φασματομετρίας Μάζας σε έναν επιστήμονα- ερευνητή για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάπτυξη καινοτόμων επιστημονικών οργάνων και αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση παγκοσμίως για ερευνητές έως 45 ετών στον συγκεκριμένο τομέα...
Ο Δημήτρης Παπαναστασίου τιμήθηκε για την προώθηση της θεωρητικής κατανόησης της συμπεριφοράς των ιόντων στην αέρια φάση και την εφαρμογή της γνώσης αυτής στον σχεδιασμό και την κατασκευή νέων ιοντικών οπτικών συστημάτων.
Ο 38χρονος ερευνητής είναι συνιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Fasmatech S.A., η οποία εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της φασματομετρίας μάζας και της φασματομετρίας κινητικότητας των ιόντων.
Οι εφαρμογές αυτές αφορούν στην ανίχνευση και ανάλυση ουσιών, βιολογικού υλικού και άλλων μορίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων επιστημονικής έρευνας και εφαρμοσμένης επιστήμης, όπως στη διαγνωστική ιατρική, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή βιομηχανία κ.ά.
Η Fasmatech S.A. διατηρεί εργαστήρια στο Τεχνολογικό & Επιστημονικό Πάρκο Αττικής «Λεύκιππος», εντός των εγκαταστάσεων του Κέντρου Έρευνας «Δημόκριτος». Η επιλογή του Δ. Παπαναστασίου έγινε μετά από σχετική πρόταση της Ελληνικής Εταιρίας Φασματομετρίας Μάζας, η οποία επίσης εδρεύει στον «Δημόκριτο».
www.imerisia.gr