ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Πού, πώς και πότε δημιουργήθηκε το ροδάκινο

Κουκούτσια που βρέθηκαν σε διάφορες αρχαιολογικές τοποθεσίες μαρτυρούν ότι το ροδάκινο διογκώθηκε στην πορεία του χρόνου. Credit: Yunfei Zheng et al
Πεκίνο 
Την ώρα που χιλιάδες τόνοι ροδάκινου κινδυνεύουν να σαπίσουν λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ερευνητές σε Κίνα και τον Καναδά αναφέρουν ότι έλυσαν το μυστήριο της προέλευσης του δημοφιλούς, ζουμερού φρούτου. Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «PLoS ONE», το ροδάκινο κατάγεται από την κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της νότιας Κίνας, κοντά στη Χαβάη. Πρέπει να άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 7.500 χρόνια, πέρασαν όμως μερικές χιλιετίες μέχρι να πάρει τη σημερινή, σαρκώδη μορφή του...


«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνώριζε πού άρχισε η καλλιέργεια του ροδάκινου» σχολιάζει οΓκάρι Κρόφορντ, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Στη βοτανική βιβλιογραφία δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει την κοιλάδα του Γιανγκτσέ, αν και πολλοί υποψιάζονταν ότι συνέβη κάπου στην Κίνα».



Οι αρχαιολόγοι και οι ανθρωπολόγοι έχουν αποκτήσει αρκετές γνώσεις για την εμφάνιση της γεωργίας πριν από περίπου 10.000 χρόνια και την καλλιέργεια μονοετών φυτών όπως τα σιτηρά. Ελάχιστα όμως είναι γνωστά για την «εξημέρωση» των δέντρων. Η νέα μελέτη βασίστηκε σε ραδιοχρονολόγηση κουκουτσιών ροδάκινου από έξι αρχαιολογικές τοποθεσίες του Γιανγκτσέ, οι οποίες καλύπτουν χρονικό διάστημα περίπου 5.000 ετών. Συγκρίνοντας τη δομή και το σχήμα των κουκουτσιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ροδάκινα πρέπει να μεγάλωναν σε μέγεθος με το πέρασμα του χρόνου.



Τα κουκούτσια



Το συμπέρασμα είναι ότι το καλλιεργούμενο ροδάκινο άρχισε να διαχωρίζεται από τους άγριους προγόνους του πριν από περίπου 7.500 χρόνια. Τα πρώτα κουκούτσια που μοιάζουν με αυτά των σύγχρονων ποικιλιών προέρχονται από το λαό των Λιανγκτζού, ο οποίος άκμασε από τα 5.300 μέχρι τα 4.300 χρόνια πριν.



«Τα ροδάκινα που απολαμβάνουμε σήμερα ουδέποτε φύονταν στη φύση» επισημαίνει ο Κρόφορντ. «Γενιά με γενιά, οι άνθρωποι επέλεγαν τα ροδάκινα που προτιμούσαν» και άλλαξαν έτσι το μέγεθος και την εμφάνιση του φρούτου μέσω της τεχνητής επιλογής.  Όπως εξηγεί ο ερευνητής, τα άγρια ροδάκινα είχαν λεπτή σάρκα και η περίοδος καρποφορίας ήταν πολύ πιο σύντομη.



Η «εξημέρωση» του ροδάκινου ήταν εξάλλου πιο εύκολη σε σχέση με άλλα δέντρα, καθώς η ροδακινιά ωριμάζει και δίνει φρούτα πολύ σύντομα, σε μόλις δύο με τρία χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να είχε επιταχύνει τη διαδικασία τεχνητής επιλογής. Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι οι πρώτοι καλλιεργητές του ροδάκινου είχαν ήδη ανακαλύψει μια άλλη τεχνική που επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία: είναι η τεχνική του εμβολιασμού, στην οποία ένα κλαδί από κάποιο δέντρο με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά μεταμοσχεύεται σε άλλο δέντρο. Αυτό εξασφαλίζει ότι το εμβολιασμένο δέντρο θα δίνει πάντα τα ίδια φρούτα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει κατά τη διασταύρωση διαφορετικών δέντρων, οπότε τα φρούτα που προκύπτουν έχουν απρόβλεπτα χαρακτηριστικά.
www.tovima.gr