Λειτουργεί ο εγκέφαλος ακόμα και όταν κοιμόμαστε και μπορεί να φέρει σε πέρας ορισμένα καθήκοντα.
Παραμένει δραστήριος ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ανθρώπινος εγκέφαλος, υποστηρίζουν Βρετανοί και Γάλλοι ερευνητές, προσθέτοντας ότι ακόμα και όταν κοιμόμαστε μπορούμε να εκτελέσουμε κάποια καθήκοντα, όπως παραδείγματος χάριν να τοποθετήσουμε σε κατηγορίες κάποιες λέξεις που μας έχουν δοθεί. Ειδικότερα, επιστήμονες από το Κέμπριτζ και το Παρίσι έδωσαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα ένα παιχνίδι λέξεων και, όπως διαπίστωσαν, οι απαντήσεις εξακολούθησαν να είναι σωστές ακόμα και όταν αυτοί κοιμούνταν. Ο εγκέφαλος που κοιμάται μπορεί να φέρει σε πέρας πολύπλοκα καθήκοντα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι μηχανικά. Βέβαια, όπως επισημαίνουν, πρέπει να εκπονηθούν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ικανότητα...
Οπως αναφέρει η έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Biology, στόχος της ομάδας των επιστημόνων ήταν η μελέτη του εγκεφάλου τόσο όταν είμαστε ξύπνιοι όσο και όταν κοιμόμαστε. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία καθώς οι συμμετέχοντες κατέτασσαν στις κατηγορίες «ζώο» ή «πράγμα» τις λέξεις που ακούγαν. Αυτό το έκαναν με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ειδικότερα, οι εθελοντές πατούσαν ένα κουμπί με το δεξί τους χέρι όποτε η λέξη αφορούσε ζώο, ενώ όποτε η λέξη αφορούσε πράγμα πατούσαν ένα κουμπί με το αριστερό τους χέρι. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να καταγράφουν τις απαντήσεις και να συνταιριάξουν κάθε κατηγορία λέξεων με μια συγκεκριμένη κίνηση στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να ξαπλώσουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να κλείσουν τα μάτια τους, ενώ καθώς τους έπαιρνε ο ύπνος συνέχιζαν να παίζουν το παιχνίδι των λέξεων. Οταν πλέον τους είχε πάρει ο ύπνος, οι επιστήμονες έδωσαν στους εθελοντές μια νέα σειρά λέξεων προκειμένου με αυτό τον τρόπο να εξαναγκάσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει για να αποκρυπτογραφήσει το νόημά τους προτού τις κατηγοριοποιήσει χρησιμοποιώντας τα κουμπιά. Οπως φάνηκε από την καταγεγραμμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου, το όργανο εξακολούθησε να απαντά ορθά αλλά το έκανε με μικρότερη ταχύτητα. Παρ’ όλα αυτά οι εθελοντές κατά τη διάρκεια του τεστ κοιμούνταν και δεν πήραν είδηση ότι είχαν υποβληθεί σε αυτό.
Οπως εξηγεί ο Σιντ Κουϊντέ από την Ecole Normale Superieure του Παρισιού, «αυτό που δείξαμε ήταν ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα όπως, παραδείγματος χάριν, γιατί αντιδρούμε όταν ακούσουμε το όνομά μας ενώ κοιμόμαστε ή γιατί αντιδρούμε στον χαρακτηριστικό ήχο του ξυπνητηριού αλλά όχι σε άλλους ήχους που είναι εξίσου δυνατοί αλλά λιγότερο σημαντικοί». Επίσης ο επιστήμονας προσέθεσε ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάποιους απλούς υπολογισμούς ή εξισώσεις καθώς πέφτουν για ύπνο και μπορούν να αναγνωρίσουν, ενώ κοιμούνται, αν το αποτέλεσμα είναι σωστό ή λάθος.
www.kathimerini.gr