ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Καρδιακός βηματοδότης χωρίς μπαταρία: Παρουσιάστηκε από ελβετούς μηχανικούς και «κουρδίζει» όπως ένα αυτόματο ρολόι χειρός

Οι σημερινοί βηματοδότες βασίζονται για την ορθή λειτουργία τους σε μπαταρία, η οποία χρήζει αντικατάστασης μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Βαρκελώνη, Ισπανία 
Οι ελβετοί μηχανικοί, διάσημοι αιώνες τώρα για τα ρολόγια ακριβείας τους, παρουσίασαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, το πρωτότυπο ενός βηματοδότη χωρίς μπαταρία, που κουρδίζει όπως και ένα αυτόματο ρολόι χειρός. Οι βηματοδότες μέχρι σήμερα είναι η μόνη λύση για χιλιάδες πάσχοντες από καρδιακές αρρυθμίες και άλλα σχετικά προβλήματα, αλλά η μπαταρία αποτελεί πάντα έναν περιοριστικό παράγοντα για την αέναη λειτουργία τους. Η αντικατάσταση μάλιστα της μπαταρίας απαιτεί χειρουργική επέμβαση... 


Νέος βηματοδότης με μηχανισμό εμπνεύσεως του 1777!



Ωστόσο, ο Άντριαν Ζουρμπούχεν από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τη νέα συσκευή που σχεδίασε η ομάδα του. «Ψυχή» του νέου βηματοδότη είναι ο αυτόματος μηχανισμός που σχεδιάστηκε για τα ρολόγια τσέπης από τον ελβετό ωρολογοποιό Αβραάμ-Λούις Περελέ το 1777. 



Κατά τη λογική που ένα αυτόματο ρολόι κουρδίζει μόνο του με την κίνηση του καρπού, ο νέος βηματοδότης παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από την κίνηση του καρδιακού μυός. Για να γίνει αυτό,ο βηματοδότης πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας επάνω στην πάλλουσα καρδιά.



Πειράματα μόνο σε ζώα 



Προς το παρόν ο νέος βηματοδότης έχει δοκιμαστεί μόνον σε πειραματόζωα, αλλά σύμφωνα με τον Ζουρμπούχεν οι καρδιές των γουρουνιών είχαν ρυθμιστεί να χτυπούν σταθερά στους 130 παλμούς ανά λεπτό. 



«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό να ρυθμίσουμε την καρδιά, χρησιμοποιώντας ενέργεια από την ίδια την κίνησή της», εξήγησε ο ερευνητής κατά την παρουσίαση του πρωτοποριακού βηματοδότη. 



Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν υπάρχει σχεδιασμός για κλινική δοκιμή. Επίσης, δεν έχουν γίνει συζητήσεις με επιχειρηματίες για την μελλοντική εμπορική εκμετάλλευση της νέας ιατρικής συσκευής. 



Σχολιάζοντας την παρουσίαση της καινοτόμου συσκευής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, Παναγιώτης Βάρδας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 επεσήμανε ότι «ο νέος βηματοδότης δείχνει να ξεπερνά τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σημερινών βηματοδοτών: Πρώτον, δεν έχει ανάγκη να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον καρδιακό μυ, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τον ασθενή -έστω και ελάχιστους- και δεύτερον, δεν χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία».
www.tovima.gr