ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ινδία: Ξεπεράσαν τα 1.400 τα θύματα του κύματος καύσωνα

Μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, πολλοί από τους οποίους ζουν σε ευτελή καταλύματα ή καλύβες σε αγροκτήματα χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικά ή μερικές φορές ακόμη και σε δέντρα.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το μεγάλο κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ινδία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι αποπνικτικές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, καταστρέφοντας παράλληλα καλλιέργειες, απειλώντας την άγρια ζωή και θέτοντας σε κίνδυνο όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους...
Οι αξιωματούχοι καλούν το κοινό να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και να πίνει άφθονο νερό, αλλά η πίεση από τις συνθήκες φτώχειας ωθεί πολλούς Ινδούς να εργάζονται παρά τους κινδύνους.
«Είτε θα πρέπει να δουλέψουμε, θέτοντας τις ζωές μας υπό απειλή, είτε να επιζήσουμε χωρίς φαγητό», δήλωσε ένας αγρότης από την περιοχή Ναλγκόντα στη νότια πολιτεία Άντρα Πραντές που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον καύσωνα. «Ωστόσο πολλές φορές σταματάμε όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη».
Οι περισσότεροι από τους 1.412 θανάτους που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν συμβεί στην πολιτεία Άντρα Πραντές και τη γειτονική Τελανγκάνα που πρόσφατα έγινε το 29ο κρατίδιο της Ινδίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές έχουν αγγίξει τους 48 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έχει να συμβεί περισσότερο από έξι δεκαετίες.
Μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων είναι οι ηλικιωμένοι και οι φτωχοί, πολλοί από τους οποίους ζουν σε ευτελή καταλύματα ή καλύβες σε αγροκτήματα χωρίς πρόσβαση σε κλιματιστικά ή μερικές φορές ακόμη και σε δέντρα.
Ο καύσωνας έχει επηρεάσει από σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι ζωολογικούς κήπους, και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν πως η κατάσταση θα ανακουφιστεί την επόμενη εβδομάδα όταν θα εμφανιστούν μουσώνες στη νότια πολιτεία Κεράλα, προχωρώντας στη συνέχεια προς τα βόρεια.
www.naftemporiki.gr