Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα την εικόνα ενός εκ των υδροθερμικών φρεατίων που εντόπισαν στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Οπως φαίνεται και στην εικόνα δεν πρόκειται για μαύρο φουγάρο αφού αναβλύζει ανοιχρόχρωμο νερό. Credit: (MBARI)
Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Monterey Bay Aquarium ανακάλυψαν στον Ειρηνικό Ωκεανό εντυπωσιακά υδροθερμικά φρεάτια τα οποία είναι τα πιο θερμά που έχουν εντοπιστεί σε τόσο μεγάλο βάθος και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπόλοιπα. Τα υδροθερμικά φρεάτια είναι πηγές στον βυθό της θάλασσας από τις οποίες αναβλύζει πολύ ζεστό και συνήθως κατάμαυρο νερό για αυτό και τους έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «Μαύρα Φουγάρα». Η ύπαρξή τους ανακαλύφθηκε πριν από τρεις δεκαετίες και συνήθως βρίσκονται σε ηφαιστειακά ενεργές περιοχές. Γύρω από τα υδροθερμικά φρεάτια γεννιούνται ξεχωριστά οικοσυστήματα αφού οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εκεί δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και ζουν διάφορες μορφές ζωής...
Οι ερευνητές εντόπισαν τα υδροθερμικά φρεάτια σε βάθος 3,8 χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας 150 χλμ έξω από τις ακτές της πόλης Λα Παζ στο Μεξικό. Τα φρεάτια αυτά δημιουργούνται σε επίπεδο λασπώδες πυθμένα και είναι πιο μικρά και πιο «ντελικάτα» από τα μαύρα φουγάρα. Επιπλέον το νερό που αναβλύζει από εκεί δεν είναι μαύρο αλλά ανοικτού χρώματος. Η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει από αυτά τα φρεάτια κυμαίνεται από 250-290 βαθμούς Κελσίου και είναι τα τα πιο θερμά φρεάτια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε τέτοιο βάθος.
Η διαφορετική θερμοκρασία αλλά και χημική σύσταση του νερού που αναβλύζει όπως ήταν αναμενόμενο έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που διαφέρει από εκείνα που υπάρχουν στα μαύρα φουγάρα. Στα υδροθερμικά φρεάτια βρίσκουμε πάντοτε μύδια και μέχρι σήμερα σε κάθε σύστημα μαύρων φουγάρων βρίσκουμε ένα είδος μυδιών ενώ στα λευκά υδροθερμικά φρεάτια ανακάλυψαν οι ερευνητές του Monterey Bay Aquarium έχουν ήδη εντοπιστεί τέσσερα είδη μυδιών.
www.tovima.gr