Από το Σινά και όχι από τη ρηχή θάλλασα ανάμεσα σε Αιθιοπία και Μέση Ανατολή φαίνεται ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αφρική οι πρόγονοί μας
Η κρατούσα θεωρία υποδεικνύει ως σημείο εξόδου των πρώτων ανθρώπων από την Αφρική προς την Ασία και στη συνέχεια προς τον υπόλοιπο πλανήτη μια ρηχή θάλασσα στην Αιθιοπία. Μια καινούργια μελέτη δείχνει όμως μια νέα... πύλη εξόδου και πιο συγκεκριμένα τη χερσόνησο του Σινά. Οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ευρασία ακολουθώντας μια βόρεια διαδρομή κυρίως μέσω της Αιγύπτου και της χερσονήσου του Σινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική γενετική έρευνα. Η μελέτη φαίνεται να αποδυναμώνει το εναλλακτικό σενάριο που έχει προταθεί για μια πιο νότια διαδρομή εξόδου από τη «μαύρη ήπειρο» μέσω της Αιθιοπίας και της Αραβικής χερσονήσου, διασχίζοντας τη ρηχή θάλασσα μεταξύ Αφρικής και Μέσης Ανατολής...
Τα συμπεράσματα
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος υπήρξε η πιθανότερη δίοδος καθ' οδόν προς την Ευρώπη και την Ευρασία. Η Αίγυπτος εκτιμάται ότι ήταν η τελευταία «στάση» των προγόνων μας κατά τη μετανάστευσή τους προς τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, κατά τους γενετιστές, ότι οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι έχουν περισσότερες γενετικές ομοιότητες με τους σύγχρονους Ευρασιάτες από ό,τι οι σύγχρονοι Αιθίοπες.
Οι νέες γενετικές ενδείξεις υπέρ της βόρειας μεταναστευτικής διαδρομής συνάδουν με άλλα στοιχεία, όπως την πρόσφατη ανακάλυψη στο Ισραήλ απολιθωμάτων ανθρώπων που χρονολογούνται προ 55.000 ετών.
Ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) εκτιμάται ότι εμφανίσθηκε στην Αφρική, νότια της Σαχάρας, πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Οι επιστήμονες θεωρούν σίγουρο ότι όλοι οι σημερινοί άνθρωποι, οπουδήποτε στον κόσμο, προέρχονται από εκείνους τους αφρικανούς προγόνους μας, όμως παραμένει αμφισβητούμενη η διαδρομή που οι πρόγονοί μας ακολούθησαν κατά τη μεγάλη έξοδό τους.
Το πότε άρχισε αυτή η μαζική μεταναστάτευση, είναι επίσης αβέβαιο. Πιθανότερο θεωρείται ότι συνέβη πριν από 60.000 έως 70.000 χρόνια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί η αρχή να έγινε ακόμη και πριν από 130.000 χρόνια, ενώ ακολούθησαν διαδοχικά κύματα «μεταναστών». Ορισμένοι πρόγονοί μας είναι πιθανό ότι ακολούθησαν και τη νότια διαδρομή, αλλά μάλλον δεν κατάφεραν να πάνε πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Human Genetics».
www.tovima.gr