ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Σιδερένια γέφυρα από 3D εκτυπωτή



Σιδερένια γέφυρα εκτυπωμένη σε τρισδιάστατο εκτυπωτή σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ολλανδική εταιρεία startup, η MX3D, για να συνδέσει τις δύο όχθες ενός καναλιού στο Αμστερνταμ ― τεχνική η οποία αναμένεται μελλοντικά να αξιοποιηθεί ευρέως σε κατασκευαστικά έργα. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν μια γέφυρα για πεζούς, σύμφωνα με την εταιρεία, που ελπίζει ότι θα καταφέρει να ξεκινήσει το εν λόγω πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβριο. Οι εκτυπωτές θα αποτελούνται από μηχανικούς βραχίονες οι οποίοι θα σχεδιάζουν φαινομενικά «από το τίποτα» τη γέφυρα, καθώς θα «προχωρούν» από τη μία άκρη του καναλιού στην άλλη...

Οι ειδικά σχεδιασμένοι ρομποτικοί βραχίονες θερμαίνουν το μέταλλο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή στους 1.500 βαθμούς Κελσίου και θα δημιουργήσουν ουσιαστικά τη σιδερένια γέφυρα σταγόνα σταγόνα με τη βοήθεια ενός προγράμματος υπολογιστή. «Η βασική αρχή πίσω από την κατασκευή είναι πολύ απλή: έχουμε συνδέσει ένα εξελιγμένο μηχάνημα με έναν κλασικό βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα», σχολίασε ο σχεδιαστής της γέφυρας, Γιόρις Λάαρμαν. «Τώρα χρησιμοποιούμε το δικό μας έξυπνο λογισμικό, ώστε τα μηχανήματα να μπορέσουν να εκτυπώσουν τα περίπλοκα μεταλλικά σχέδια», πρόσθεσε.


Μέχρι στιγμής, ρομποτικοί βραχίονες έχουν αξιοποιηθεί για την εκτύπωση μικρότερων κατασκευών, αλλά η συγκεκριμένη γέφυρα θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου οικοδομήματος με τη βοήθεια της καινοτόμου τεχνολογίας.

www.kathimerini.gr