ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ερχονται οι οθόνες «τρισδιάστατης» αφής

Πεκίνο 
Στην εποχή των smartphones και των ταμπλετών, οι οθόνες αφής είναι ευρέως διαδεδομένες. Φτιαγμένες για να ανταποκρίνονται στα «χάδια» και στις απαιτήσεις των κατόχων τους, υπόσχονται ευχρηστία και ταχύτητα ως προς την εκτέλεση των ληφθέντων εντολών. Τον τελευταίο καιρό ερευνητές στα εργαστήρια του αμερικανικού κολοσσού Microsoft στην Ασία, εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς διαδραστικών οθονών αφής, οι οποίες όχι μόνο θα δέχονται το άγγιγμα του χρήστη αλλά θα ανταποκρίνονται σε αυτό προσφέροντάς του ποικίλα απτικά ερεθίσματα...
Ψηλαφώντας την επικοινωνία
Όπως εξηγεί η δρ Χονγκ Ταν από την Microsoft Research στο Πεκίνο, η οποία ασχολείται με το εν λόγω πρότζεκτ, ο νέος τύπος οθονών αναμένεται να επιτρέπει στον χρήστη να αγγίζει αλλά και να… αισθάνεται την οθόνη του – είτε αυτή είναι η οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή της ταμπλέτας του.
Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να αισθάνεται μικρά κλικ να «γαργαλάνε» τις άκρες των δαχτύλων του, κατά την δακτυλογράφηση ή τη μετακίνηση φακέλων ή να νιώθει την επιφάνεια της οθόνης άλλοτε τραχιά και άλλοτε επίπεδη. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την ειδικό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια πιεζοηλεκτρικών υλικών, τα οποία ενσωματώνονται κάτω από την επιφάνεια αφής της οθόνης και δημιουργούν την αίσθηση της επικοινωνίας ανάμεσα σε χρήστη και συσκευή.
«Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε υπολογιστές σήμερα, περιορίζεται στην όραση των χρηστών» αναφέρει η δρ Ταν. «Εχουμε μάθει βέβαια να αγγίζουμε την οθόνη της συσκευής μας, να σύρουμε τις άκρες των δαχτύλων μας ή να πληκτρολογούμε στην επιφάνειά της. Κάποιες φορές δίνουμε και φωνητικές εντολές και λαμβάνουμε απάντηση. Τα κινητά μας δονούνται όταν λαμβάνουμε ένα μήνυμα, ενώ την ίδια αίσθηση προσφέρει και ένα joystickόταν παίζουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Και πάλι όμως όλα εξαρτώνται από την όρασή μας».
«Μέσω της τεχνολογίας που αναπτύξαμε είδαμε ότι οι χρήστες, χάρη στο απτικό ερέθισμα που δέχονται στις άκρες των δακτύλων τους, είναι σε θέση να πληκτρολογούν ταχύτερα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα λάθη» υποστηρίζει η ίδια.
Πριν από λίγο καιρό, ερευνητές στα εργαστήρια της Disney είχαν παρουσιάσει την δική τους εκδοχή διαδραστικών οθονών αφής. Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου, το ηλεκτρικό φορτίο στην επιφάνειά της άλλαζε χαρίζοντας στον χρήστη την ψευδαίσθηση μιας τρισδιάστατης εμπειρίας.
Και η Fujitsu στο πλαίσιο του εφετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινητής Τηλεφωνίας - που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουράριο στη Βαρκελώνη - παρουσίασε μια πρότυπη ταμπλέτα με την εν λόγω τεχνολογία, η οποία με τη βοήθεια υπερηχητικών δονήσεων προσφέρει στον χρήστη ερεθίσματα εξογκωμάτων και βαθουλωμάτων στις άκρες των δαχτύλων του. 
www.tovima.gr