ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Gear S: το πρώτο «αυτόνομο» smartwatch

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι... αυτόνομη
Λονδίνο 
Λίγες μέρες πριν από τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας IFA 2014, στο Βερολίνο, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ριχτεί για τα καλά στον «αγώνα» των αποκαλύψεων. Μετά το σύντομο teaser της LG για το ολοστρόγγυλο smartwatch της, G Watch R, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στην έκθεση, και η Samsung προχώρησε στην ανακοίνωση του νέου καμπυλωτού Gear S. Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό κολοσσό, το νέο 3G μοντέλο με λειτουργικό Tizen, θα είναι σε θέση να προσφέρει στον χρήστη λειτουργίες τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται η σύνδεσή του με smartphone. Διαθέτει κυρτή οθόνη μεγέθους 2 ινστών Super AMOLED με ανάλυση 360 x 480 pixels και δυνατότητα ασύρματης συνδεσιμότητας μέσω Bluetooth 4.1 και Wi-Fi...
Κομψότητα και άνεση γεμάτη καμπύλες
Χάρη στην καμπυλότητα της ορθογώνιας οθόνης, το συγκριτικά μεγάλο ρολόι αποκτά μια κομψή εμφάνιση «αγκαλιάζοντας» το χέρι του κατόχου του. Το Gear S έχει μπαταρία 300 mAh, η οποία – σε συνδυασμό με το ενεργειακά «λιτοδίαιτο» Tizen - προσφέρει στο ρολόι, σύμφωνα με την εταιρεία, διάρκεια ζωής δύο ημερών.
Το διπύρηνο smartwatch με επεξεργαστή 1GHz – αγνώστου μέχρι στιγμής ταυτότητας - διαθέτει μνήμη RAM 512ΜΒ και εσωτερική μνήμη 4GB. To Gear S δεν έχει κάμερα, κουβαλάει ωστόσο τη δυνατότητα ανεξάρτητης αναπαραγωγής μουσικής, για ευχάριστα μουσικά διαλείμματα παντού και πάντα. 
Σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να γράψει κάτι, στην άνετη οθόνη αφής εμφανίζεται ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο τύπου QWERTY. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία παρόλα αυτά, το ρολόι θα συνοδεύεται από το σύστημα S Voice επιτρέποντάς του να υπαγορεύει εύκολα και γρήγορα τα μηνύματά του.
Στο επίσημο φωτογραφικό υλικό της εταιρείας, το νέο smartwatch εμφανίζεται στη μαύρη, σπορτίφ εκδοχή του και στην αντίστοιχη λευκή και πιο γυναικεία παραλλαγή του. 
www.tovima.gr