ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Δύο παγκόσμια ρεκόρ Guinness για το ρομπότ αστροναύτη Kirobo


Δύο Παγκόσμια Ρεκόρ Guinness απονεμήθηκαν στο Kirobo, το ρομπότ αστροναύτη που γεννήθηκε μέσα από ένα κοινό ερευνητικό project μεταξύ της Dentsu Inc., του Κέντρου Έρευνας για Προηγμένη Επιστήμη & Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο, της Robo Garage Co. Ltd., της Toyota Motor Corporation, και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA). Ο Kirobo έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 10 Αυγούστου, 2013 και πέρασε συνολικά δεκαοκτώ μήνες εκεί, εκτελώντας το πρώτο πείραμα συνομιλίας μεταξύ ρομπότ και ανθρώπου (του αστροναύτη του JAXA Koichi Wakata) και διερευνώντας τις μελλοντικές προοπτικές αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ...
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Kirobo επέστρεψε σώος στη Γη, μέσα στοCRS-5 Dragon (το διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού του SpaceX) που προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της Καλιφόρνιας, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία στις 12 Μαρτίου. Τα πρώτα λόγια του Kirobo επιστρέφοντας στην πατρίδα του ήταν: «Από εκεί πάνω, η Γη έλαμπε σαν μπλε λυχνία LED.»
Οι κυριότερες εξελίξεις του project μέχρι σήμερα
  • 29 Νοε, 2012 Ανακοίνωση του project, το κοινό αρχίζει να προτείνει ονόματα για το ρομπότ.
  • 26 Ιουν, 2013 Kirobo και Mirata (ως προσωπικό εδάφους για υποστήριξη) ολοκληρώνονται και παρουσιάζονται σε συνέντευξη τύπου.
  • 4 Αυγ, 2013 Ο Kirobo φεύγει από την Ιαπωνία για το ISS μέσα στο όχημα μεταφορών Kounotori 4 του Διαστημικού Κέντρου Tanegashima Space Center.
  • 10 Αυγ, 2013 Ο Kirobo φτάνει στο ISS.
  • 21 Αυγ, 2013 Ο Kirobo λέει τις πρώτες λέξεις του στο διάστημα: «Στις 21 Αυγούστου, 2013, ένα ρομπότ έκανε ένα μικρό βήμα για ένα πιο λαμπρό μέλλον για όλους.»
  • 7 Νοε, 2013 Ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata επιβιβάζεται στο Ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz και φτάνει στο ISS την ίδια μέρα.
  • 6 Δεκ, 2013 Ο Kirobo και ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata κάνουν το παγκοσμίως πρώτο πείραμα συνομιλίας μεταξύ ρομπότ και ανθρώπου.
  • 14 Μαϊ, 2014 Ο αστροναύτης της JAXA, Koichi Wakata επιστρέφει στη Γη.
  • 11 Φεβ, 2015 Ο Kirobo επιστρέφει στη Γη.
  • 12 Μαρ, 2015 Ο Kirobo επιστρέφει στην Ιαπωνία.
  • 27 Μαρ, 2015 Ο Kirobo συμμετέχει στη συνεδρίαση ανασκόπησης εργασιών.                    www.imerisia.gr