ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ορατό τα ξημερώματα το φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερπανσελήνου! Το ίδιο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί πριν από το 2033!


Ενα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα σπάνιο θέαμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό τα ξημερώματα της Δευτέρας, τη στιγμή που η Γη θα «ρίχνει» κόκκινη σκιά στη Σελήνη. Πρόκειται για το φαινόμενο της ολικής έκλειψης υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης τη στιγμή που αυτή θα βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη. Το φαινόμενο προκύπτει από την πλήρη ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ηλιου για περισσότερο από μία ώρα και στη χώρα μας θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί...

Η ολική έκλειψη της υπερπανσελήνου, που είναι γνωστή και ως «ματωμένο φεγγάρι», κάνει το φεγγάρι να φαίνεται 14 φορές μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι όταν βρίσκεται στο απόγειο, την πιο μακρινή δηλαδή απόσταση από τη Γη. Το «θέαμα» εάν ο ουρανός είναι καθαρός, θα είναι ορατό από την βόρεια και νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, ορισμένες περιοχές της δυτικής Ασίας και του ανατολικού Ειρηνικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, η τελευταία φορά που είχαμε ολική έκλειψη υπερπανσελήνου ήταν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ενώ το ίδιο φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί πριν από το 2033.

www.kathimerini.gr