ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Ο Oλλανδός καθηγητής Σάιμπραντ ντε Γιονγκ θα είναι ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN από τον Ιανουάριο του 2016
Γενεύη 
Ο διακεκριμένος φυσικός Σάιμπραντ ντε Γιονγκ θα είναι ο νέος – 22ος κατά σειρά – πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) από τη χρονιά που μας έρχεται. Ο Oλλανδός καθηγητής θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Ιανουαρίου του 2016, διαδεχόμενος τη σημερινή πρόεδρο Αγκνιέσκα Ζαλέφσκα. Η θητεία του θα διαρκέσει ένα έτος, με δυνατότητα επανεκλογής δυο ακόμη φορές...
Το CERN σε «σίγουρα χέρια»
«Ο Σάιμπραντ ντε Γιονγκ έχει υπηρετήσει το Συμβούλιο του CERN με εργατικότητα, πραγματισμό και σοφία καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου ως προέδρου» δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ολλανδού επιστήμονα η κυρία Ζαλέφσκα η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου τα τρία τελευταία χρόνια και η θητεία της λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου. «Όταν έρθει η στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη, θα την αφήσω σε σίγουρα χέρια».
Από την πλευρά του ο κ. ντε Γιονγκ, ο οποίος ειδικεύεται στη σωματιδιακή φυσική, δήλωσε ευγνώμων για την τιμή που του έγινε. «Οφείλω πολλά στο CERN, στο οποίο μπήκα για πρώτη φορά σαν θερινός φοιτητής το 1984» είπε. «Το CERN είναι γεμάτο φιλοδοξία και βρίσκεται σε εξαιρετική θέση ώστε να προχωρήσει τη σωματιδιακή φυσική προς τα μπρος με τον LHC, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, σε πλήρη λειτουργία. Επίσης δεν λείπουν οι ιδέες για νέες ευκαιρίες και δεσμεύομαι απόλυτα να προωθήσω τις αποφάσεις που θα βελτιστοποιήσουν το μέλλον του CERN. Είναι τιμή για μένα και ευχαριστώ το Συμβούλιο του CERN που με επέλεξε ως τον επόμενό του πρόεδρο».
Λαμπρή πορεία στις υψηλές ενεργειες
Ο Σάιμπραντ ντε Γιονγκ πήρε το διδακτορικό του το 1990 από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον σχεδιασμό ενός καινοτόμου συστήματος πολυεπεξεργαστών για το «κύκλωμα πυροδότησης» του θερμιδόμετρου ZEUS του εργαστηρίου DESY στη Γερμανία. Το «κύκλωμα πυροδότησης» είναι επιφορτισμένο με το έργο να λαμβάνει υπερβολικά γρήγορες αποφάσεις σχετικά με το ποια δεδομένα θα πρέπει να καταγραφούν και ποια όχι. Μετά το διδακτορικό του ο ολλανδός επιστήμονας εργάστηκε στον ανιχνευτή OPAL του επιταχυντή LEP του CERN ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στη συνέχεια πέρασε στον επιταχυντή Tevatron του εργαστηρίου Fermilab στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ασχολήθηκε με το κυνήγι του μποζονίου Χιγκς.
Από το 1998 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράντμπαουντ του Ναϊμέγκεν στην Ολλανδια όπου διδάσκει φυσική υψηλών ενεργειών. Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον του έχει επικεντρωθεί στην αστροσωματιδιακή φυσική και συμμετέχει στις έρευνες του Αστεροσκοπείου Πιερ Οζέ για την κοσμική ακτινοβολία. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του LHC κει εκπρόσωπος της Ολλανδίας στην Ομάδα Στρατηγικής του Συμβουλίου του CERN. Είναι μέλος του Συμβουλίου του CERN από το 2010 και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του Τάγματος των Ιπποτών του Λέοντα των Κάτω Χωρών.
www.tovima.gr