ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Κόκκινα τα νερά του Θερμαϊκού λόγω ερυθράς παλίρροιας


Κόκκινα βάφτηκαν τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου στη Θεσσαλονίκη, καθώς έκανε και πάλι την εμφάνισή του το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας». Το φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν, δημιουργεί μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα στα νερά και προκαλεί έντονη δυσοσμία...
«Η ερυθρά παλίρροια εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών. Θα κρατήσει μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, θα κάνει τον κύκλο της», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στον Θερμαϊκό Κόλπο, συνήθως δύο φορές τον χρόνο. Πέραν της έντονης δυσοσμίας και της περίεργης απόχρωσης του νερού, το φαινόμενο έχει και οικονομικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.
www.naftemporiki.gr