ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Μυστήριο 2000 ετών έλυσε η NASA


Ένα μυστήριο 2000 ετών έλυσε η NASA με τη βοήθεια δύο τηλεσκοπίων της. Όπως έγινε γνωστό, οι επιστήμονες της NASA κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί το 185 μ.Χ. ήταν ορατό στη Γη ένα σουπερνόβα. Εκείνη την εποχή αστρονόμοι στην Κίνα παρατήρησαν μία λάμψη στον ουρανό, που ονόμασαν «φιλοξενούμενο αστέρα». Το αστέρι αυτό φαινόταν στον ουρανό για περίπου οχτώ μήνες.
Το 1960 επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το «φιλοξενούμενο αστέρι» ήταν στην πραγματικότητα ένα σουπερνόβα, ο βίαιος θάνατος ενός μακρινού αστέρα και συγκεκριμένα για τον αστέρα RCW 86, που βρίσκεται 8.000 έτη φωτός από τη Γη. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη καταγραφή ενός σουπερνόβα...
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν κάποιος θα μπορούσε σήμερα να δει το φαινόμενο στον ουρανό, ενδεχομένως να φαινόταν μεγαλύτερο και από μία πανσέληνο. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το λόγο που το σουπερνόβα ήταν ορατό σε τέτοιο βαθμό στη Γη.
Η έρευνα της NASA αποκάλυψε ότι η έκρηξη του αστέρα έγινε σε ένα σημείο του διαστήματος όπου δεν υπήρχαν αέρια ή κοσμική σκόνη. Γεγονός που επέτρεψε στο σουπερνόβα να ενισχύσει το διαστημικό αποτύπωμά του και να ταξιδέψει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο μακριά. 
Σύμφωνα με την έρευνα, το αστέρι ήταν στην πραγματικότητα ένας «λευκός νάνος» (τα υπολείμματα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας) και για πρώτη φορά έδειξε πως οι «λευκοί νάνοι» μπορούν να δημιουργήσουν γύρω τους ένα κενό, ώστε η μεγαλειώδης λάμψη του να ταξιδέψει έτη φωτός μακριά.
www.nooz.gr