ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ανάποδη και βυθισμένη πυραμίδα στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού


Το σχέδιο ενός 65όροφου κτιρίου που βυθίζεται 300 μέτρα κάτω από τη γη, παρουσίασαν μεξικανοί αρχιτέκτονες. Η εκπληκτική αυτή ανάποδη πυραμίδα θα κατασκευαστεί στη μέση της πλατείας Zocalo της Πόλης του Μέξικο.Η υπόγεια αυτή κατασκευή θα αποτελείται από 10 επίπεδα/ορόφους με καταστήματα, σπίτια και ένα μουσείο, καθώς και 35 ορόφους γραφείων. Ένα γυάλινο πάτωμα θα καλύπτει την 240μ. x 240μ. τρύπα στην κεντρική πλατεία της πόλης για να φιλτράρεται έτσι το φυσικό φως του... έξω κόσμου...
Ο αρχιτέκτονας Esteban Suarez εξηγεί τους λόγους που οδηγούν στην ανάγκη κατασκευής αυτής της υπόγειας πυραμίδας. «Η πόλη έχει ανάγκη από καινούρια κτίρια, για στέγαση, γραφεία και μαγαζιά. Χώρος όμως δεν υπάρχει. Όλα τα παλιά κτίρια είναι διατηρητέα και σύμφωνα με το νόμο τα καινούρια κτίρια δεν πρέπει να ξεπερνάνε τους 8 ορόφους. "Επίσης το ιστορικό κέντρο της πόλης πρέπει να ανακαινιστεί αλλά δεν υπάρχει χώρος. Έτσι αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ήδη υπάρχοντα χώρο διαφορετικά και χωρίς να καταστρέψουμε την εικόνα της ιστορικής αυτής πλατείας" σημειώνει.
Οι πυραμίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική ιστορία του Μεξικό. Οι Αζτέκοι πρώτοι έχτισαν τις πυραμίδες τους στην Κοιλάδα του Μεξικό, δίπλα στη λίμνη που βρήκαν εκεί.
TVXS