ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

H μικρότερη πανσέληνος του έτους ανατέλλει τα ξημερώματα της Τετάρτης

Αθήνα
Θυμάστε την «υπερπανσέληνο» του περασμένου Μαρτίου; Το αντίθετο εκείνου του φαινομένου, δηλαδή η μικρότερη πανσέληνος του 2011, θα σκαρφαλώσει στο νοτιοανατολικό ουρανό τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Αν και η διαφορά μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, ο σεληνιακός δίσκος στην πρώτη πανσέληνο του Οκτωβρίου θα είναι 12,3% μικρότερος σε σχέση με την πανσέληνο του Μαρτίου, που ήταν η μεγαλύτερη της φετινής χρονιάς. Η πανσέληνος θα φαίνεται τώρα μικρότερη επειδή η Σελήνη πλησιάζει το απόγειο της τροχιάς της, δηλαδή τη μέγιστη απόστασή της από τη Γη...
Αυτό είναι μόλις 248 χιλιόμετρα πιο κοντά από ό,τι στο περίγειο του Μαρτίου, όταν η Σελήνη απείχε 406.434 χιλιόμετρα, αναφέρει το Space.com.
Το φεγγάρι θα περάσει στη φάση της πανσελήνου στις 05.06 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη και θα βρεθεί στο απόγειο μόλις δέκα ώρες αργότερα, στις 15.00 ώρα Ελλάδας.
Θεωρητικά, το φεγγάρι μένει στη φάση της πανσελήνου μόνο για μια στιγμή, ωστόσο το ανθρώπινο μάτι βλέπει τον σεληνιακό δίσκο γεμάτος για μια μέρα πριν και μια μέρα μετά από αυτή τη στιγμή.
Αυτή τη φορά, όμως, η Σελήνη θα κινείται στον ουρανό πιο αργά από ό,τι συνήθως, δεδομένου ότι η ταχύτητα του δορυφόρου μειώνεται όταν φτάνει στο απόγειο.
Και αυτό σημαίνει ότι για το ανθρώπινο μάτι το φεγγάρι φαίνεται να παραμένει στη φάση της πανσελήνου για συνολικά τρεις ημέρες, από Δευτέρα έως Τετάρτη.
Η επόμενη πανσέληνος, στις 26 Οκτωβρίου, θα συμβεί όταν η Σελήνη φτάσει και πάλι στο περίγειο.
Όμως η «διόγκωση» της πανσελήνου δεν θα είναι τότε ορατή επειδή το φεγγάρι θα βρίσκεται κοντά στον Ήλιο και θα είναι σχεδόν αόρατο στο φως της ημέρας.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr