ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πηγή μόλυνσης για τις ακτές τα πλυντήρια


Πηγή μόλυνσης μικροσωματιδίων πλαστικού αποτελούν τα οικιακά πλυντήρια, υποστηρίζει σε έκθεσή της ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Δουβλίνου. Όπως γράφουν στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Science & Technology, κατά τις έρευνές τους εντόπισαν μεταξύ άλλων μικροσκοπικά κομματάκια ακρυλικού και πολυεστέρα σε ακτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν σε ακτές πυκνοκατοικημένων περιοχών και βασική πηγή τους αποτελούν τα απόνερα των πλυντηρίων. Όπως επισημαίνουν ο Μαρκ Άντονι Μπράουν, σε έναν κύκλο πλύσης, ένα και μόνο ρούχο μπορεί να «χάσει» πάνω από 1.900 ίνες σαν αυτές που μολύνουν τελικά τις ακτές...

Προειδοποιούν ότι τα μικροσωματίδια, που ενδέχεται να περιέχουν και βλαβερές χημικές ουσίες, καταλήγουν στον οργανισμό ζώων και ψαριών. Εκεί μπορεί να αποθηκευτούν για πολλές ημέρες, ακόμη και για μήνες, μέχρι να καταλήξουν τελικά στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της τροφής.
«Η κατάποση μικροπλαστικών αποτελεί δυνητικά δίοδο για τη μετάδοση ρύπων, μονομερών και πλαστικών στον οργανισμό, με αβέβαιες συνέπειες για την υγεία», προειδοποιούν οι ερευνητές. Εκτιμούν δε ότι, εξαιτίας της ταχείας αύξησης του πληθυσμού της Γης, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Επισημαίνουν δε, την ανάγκη να γίνουν μελέτες για μεθόδους απομάκρυνσης των μικροπλαστικών από τα λύματα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές βρέθηκαν σε έξι ηπείρους και συνέλεξαν δείγματα από 18 ακτές, μεταξύ άλλων της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων, της Νοτίου Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ομάν και της Βρετανίας. Οι συγκεντρώσεις μικροπλαστικού που εντόπισαν ποικίλουν από 8 ίνες ανά λίτρο, στην Αυστραλία, έως 124 ίνες ανά λίτρο, σε Βρετανία και Πορτογαλία.
TVXS