ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Νέος τύπος μετάλλου στον πυρήνα της Γης

Λονδίνο 
Στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν βαθιά στο εσωτερικό της Γης οι επιστήμονες διαπίστωσαν τη μετάλλαξη ενός μετάλλου με ένα πραγματικά μοναδικό τρόπο. Πρόκειται για το οξείδιο του σιδήρου, το οποίο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αντίστοιχα μεγάλες πιέσεις μεταβάλλει τις ηλεκτρικές του ιδιότητες χωρίς όμως να μεταβάλλεται η δομή του, φαινόμενο που παρατηρείται για πρώτη φορά. Η μεταβολή ιδιοτήτων σε υλικά που «βιώνουν» ακραίες συνθήκες (θερμοκρασίας, πίεσης κλπ) είναι συχνό φαινόμενο όμως οι μεταβολές του είδους συνοδεύονται συνήθως και από μεταβολές στη δομή των υλικών. Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα υλικό, ένα μέταλλο στην προκειμένη περίπτωση, στο οποίο γίνεται μεταβολή βασικών ιδιοτήτων χωρίς όμως να μεταβάλλεται η δομή του...


Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie υπέβαλαν σε... βασανιστήρια το οξείδιο του σιδήρου. Το μέταλλο εκτέθηκε προοδευτικά σε ολοένα και υψηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις και θερμοκρασίες ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στον πυρήνα της Γης. Σε κάποια στιγμή το μέταλλο «βίωσε» ατμοσφαιρική πίεση 1,4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη που υπάρχει στην επιφάνεια της θάλασσας και θερμοκρασία 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το μέταλλο σε αυτές τις ακραίες συνθήκες μετέβαλε τις ηλεκτρικές του ιδιότητες χωρίς να αλλάξει δομή. Σε αυτές τις συνθήκες το οξείδιο του σιδήρου μπορεί να λειτουργεί και μονωτικά αλλά και αγώγιμα χωρίς να αλλάζει δομή.
Η ανακάλυψη
Ο μανδύας της Γης, το στερεό στρώμα που περιβάλει τον υγρό πυρήνα της, αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από ένα μείγμα μαγνησίου και οξειδίου του σιδήρου. Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του πλανήτη μας και ειδικότερα για την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Physical Review Letters.
ΒΗΜΑ SCIENCE