Ουάσινγκτον
Ο παγκόσμιος άτλαντας φαίνεται να αλλάζει πριν την εκπνοή του 2011. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα «γεννά» ένα νέο νησί στο Αρχιπέλαγος Ζουμπαΐρ καθώς η λάβα που βγαίνει από τα έγκατα της γης κρυώνει εξαιτίας της επαφής της με το θαλάσσιο νερό που την περιβάλλει και στερεοποιείται. Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που ευθύνεται για αυτή τη νέα «γέννηση» βρίσκεται στο Ρήγμα της Ερυθράς Θάλασσας όπου η αφρικανική και η αραβική τεκτονική πλάκα απομακρύνονται η μια από την άλλη με αργούς ρυθμούς. Κάποιοι ψαράδες από την Υεμένη ήταν εκείνοι που πρώτοι είδαν στις 19 Δεκεμβρίου την καυτή λάβα να δημιουργεί έναν πίδακα ύψους 30 μέτρων και να πέφτει στη θάλασσα...
Οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιώθηκαν από δορυφορικές εικόνες. Το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης των δορυφόρων Terra και Aqua της NASA καθώς και το όργανο ALI (Advanced Land Imager) του δορυφόρου Earth Observing One της NASA παρήγαγαν την εικόνα της «εκτόξευσης» της λάβας. Ειδικά όργανα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος κατέγραψαν επίσης αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του θείου στην περιοχή.
Πριν από έξι ημέρες τα «γεννητούρια»
Ως τις 23 Δεκεμβρίου η καυτή μάζα είχε «τρυπήσει» την επιφάνεια του νερού και το νέο νησί είχε αρχίσει να λαμβάνει το σχήμα του. Αυτή τη στιγμή το πλάτος του είναι περίπου 500 μέτρα και αυξάνεται. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα εάν μετά τη γέννησή του το καινούργιο νησί θα μπορέσει και να… κρατηθεί στη ζωή. Είναι πιθανό να συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται, είναι όμως εξίσου πιθανό το εύθραυστο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο να «θρυμματιστεί» από τα θαλάσσια κύματα.
Πάντως όποια και αν είναι η κατάληξη αυτού του «νεογέννητου» τμήματος γης, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνεται. Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ηφαίστειο εκρήγνυται εδώ και έναν αιώνα. Η έκρηξη αυτή ακολουθεί άλλες πρόσφατες στο Τρίγωνο Αφάρ στην Ερυθραία και την Αιθιοπία καθώς και τα ηφαιστειακά πεδία της νότιας Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας.
ΒΗΜΑ SCIENCE