ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο στο ταξίδι στις "διαβολικές λίμνες" και άλλα βραβευμένα ντοκιμαντέρ-video



Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ζωή στην κόλαση: Επιζώντες του άλατος και του οξέος» (Life in hell: Survivors of salt and acid) απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, που διοργάνωσε το CAID. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι στις «διαβολικές λίμνες» της Σενεγάλης, της Τανζανίας, της Καλιφόρνιας και της Νέας Ζηλανδίας, όπου η ζωή είναι αδύνατη για την συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών: μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια, αλκαλικές μύγες και βδέλλες και ακραιόφιλα ψάρια, που προσαρμόστηκαν με μοναδικό σκοπό να επιβιώσουν στα ακραία οικοσυστήματα...


Στα υπόλοιπα βραβεία, η παραγωγή του 2010 με τίτλο «Πρόκειται να αντιστραφούν οι μαγνητικοί πόλοι;» (Is the magnetic pole about to flip?) απέσπασε το Βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης. Στην ταινία, ένας γεωφυσικός και ένας γεωλόγος, με τη βοήθεια αστροναυτών, θαλάσσιων βιολόγων και ειδικών στον αρχαιομαγνητισμό αποπειράθηκαν να εξηγήσουν τις συνέπειες μιας αντιστροφής των πόλων, ενός φυσικού φαινομένου που συμβαίνει κάθε 250.000 χρόνια!


- Το φιλμ «Ο θάνατός σου η ζωή μου» (Kill to be born) με τα εξαιρετικά πλάνα των παρασιτοειδών εντόμων, αυτών των… κατά συρροή δολοφόνων που ρυθμίζουν τον πληθυσμό των εντόμων και αποτελούν τους πολύτιμους συμμάχους της φύσης στον περιορισμό των παρασίτων, απέσπασε το Βραβείο Τέχνης.



- Βραβείο Καινοτομίας και Τεχνολογίας καθώς και το Βραβείο Κοινού πήγαν παμψηφεί στην ταινία «Αθάνατος» (Immortal), μια παραγωγή από την Αυστραλία. Στην ταινία γίνεται προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας της τελομεράσης, του λεγόμενου «ενζύμου της αθανασίας»: ο χημικός καταλύτης μπορεί να διατηρήσει τα κύτταρα νεαρά για πάντα, ανακάλυψη που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 2009. Ωστόσο δεν αποτελεί μια απλή θεραπεία για τη γήρανση, καθώς το ίδιο ένζυμο μπορεί να τροφοδοτήσει την αιώνια νεότητα, αλλά και τον καρκίνο. Η ταινία, λοιπόν, πραγματεύεται αυτό το βιολογικό παράδοξο και τις αξιοσημείωστες επιπτώσεις του στη γήρανση, το στρες, την ασθένεια και τον καρκίνο.
www.defencenet.gr