ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι από τη NASA-video

Λονδίνο 
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες ενός αστέρα νετρονίου που εντόπισαν τα διαστημικά τηλεσκόπια Chandra και ΧΜΜ-Newton. Το πάλσαρ ονομάστηκε SXP 1062 και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχει ιδιότητες που για πρώτη φορά διαπιστώνονται σε αυτού του είδους τα σώματα. Ίσως για αυτό μοιάζει με ένα «κοσμικό χριστουγεννιάτικο στολίδι» όπως είπαν κάποιοι ειδικοί όταν είδαν τις εικόνες. Οι αστέρες νετρονίου ή πάλσαρ είναι σώματα πολύ υψηλής πυκνότητας. Σχηματίζονται από άστρα τα οποία έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και καταρρέουν. Όλα τα πάλσαρ εκπέμπουν δέσμες ακτινοβολίας από τους πόλους τους και καθώς περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα γίνονται ορατά από τη Γη ως περιοδικές, σύντομες λάμψεις ραδιοκυμάτων...
Ορισμένοι μάλιστα τα περιγράφουν ως «κοσμικούς ραδιοφάρους».
Το SXP 1062 εντοπίστηκε στο Μικρό Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γαλαξία, που αποτελεί δορυφόρο του δικού μας γαλαξία. Όπως διαπιστώθηκε το SXP 1062 περιστρέφεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Όπως φαίνεται, ολοκληρώνει μια περιστροφή κάθε 18 λεπτά ενώ τα περισσότερα πάλσαρ περιστρέφονται πολλές φορές κάθε λεπτό και ορισμένα (κυρίως τα νεαρής ηλικίας) πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο.
Όπως υπολογίστηκε, το SXP 1062 έχει ηλικία 10-40 χιλιάδες έτη, είναι δηλαδή  ένα πάλσαρ βρεφικής ηλικίας γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς αφού θα έπρεπε να παρουσιάζει πολύ μεγάλη «ζωντάνια» και κινητικότητα.
Οι επιστήμονες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο SXP 1062 και το παρατηρούν προσπαθώντας να μάθουν περισσότερα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν νέα στοιχεία όχι μόνο για αυτό το πάλσαρ αλλά γενικότερα για τη λειτουργία των αστέρων νετρονίων.
ΒΗΜΑ SCIENCE