ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Νανοτεχνολογική ουσία τα κάνει όλα αδιάβροχα


Η νανοτεχνολογία έχει εισέλθει ήδη στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο η εύκολη χρήση της για καθημερινούς σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, για να κάνει ένα αντικείμενο αδιάβροχο, είναι κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φαντάζει ακόμα «μακρινός ορίζοντας». Φαίνεται όμως πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Ross Nanotechnology και το Rust-Oleum NeverWet της: πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καθιστά απόλυτα αδιάβροχες τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζεται, δημιουργώντας ένα υπερυδροφοβικό φράγμα, το οποίο απωθεί δραστικά το νερό. Όταν οποιοδήποτε υγρό έρθει σε επαφή με την επιφάνεια, αναγκάζεται να σχηματίσει σταγόνες/ σφαιρίδια που απομακρύνονται από αυτήν, κρατώντας την στεγνή... 
Το όλο «πακέτο» περιλαμβάνει δύο κουτάκια με σπρέι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μίας χαμηλής και μίας υψηλής στρώσης. Η επεξεργασία γίνεται σε δύο βήματα, και το αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία του εν λόγω «φράγματος». Σύμφωνα με την εταιρεία, ενδείκνυται για χρήση σε μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, γαλβανισμένο μέταλλο, PVC, τσιμέντο, τοίχους, άσφαλτο, βινύλιο, φάιμπεργκλας, τα περισσότερα πλαστικά και άλλα υλικά.
Αν και οι κατασκευαστές επισημαίνουν πως δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές, σε βίντεο επίδειξης που υπάρχουν στο Ίντερνετ φαίνονται χρήστες να ρίχνουν ένα iPhone σε νερό χωρίς να παθαίνει τίποτα, ή να χύνουν νερό μέσα σε χαρτόκουτα χωρίς αυτά να μουσκεύουν.

Το NeverWet στεγνώνει γρήγορα, μετά από διάστημα περίπου 30 λεπτών, ενώ είναι δυνατή και προτεινόμενη η επανεφαρμογή του όταν διαπιστωθεί ότι έχει περάσει η επίδρασή του και το υγρό δεν απομακρύνεται πλέον από την επιφάνεια.
www.naftemporiki.gr