ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Φόβος περαστικός: Το Curiosity απολαμβάνει το φεγγαρόφωτο στον Άρη

 
Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Ένα από τα δύο μικροσκοπικά φεγγάρια του Άρη διακρίνεται να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό στο απόκοσμο βίντεο που κατέγραψε το ρομπότ Curiosity στον Άρη. Το βίντεο, το οποίο συγκεντρώνει 86 λήψεις με την κάμερα πλοήγησης του Curiosity, δείχνει τον δορυφόρο Φόβο να ανατέλλει λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα στις 28 Ιουνίου. Το βίντεο διαρκεί μόλις 22 δευτερόλεπτα, καλύπτει όμως χρονικό διάστημα μισής περίπου ώρας...
Το θέαμα, βέβαια, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο μια πανσέληνος στη Γη: ο Φόβος, ένας ακανόνιστος βράχος με μέση διάμετρο 22 χιλιόμετρα, είναι ορατός στον ουρανό ως περαστική, μικρή κουκκίδα.
Ο Δείμος, ο δεύτερος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη, είναι ακόμα μικρότερος από τον Φόβο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι τα δύο φεγγάρια είναι πρώην αστεροειδείς που έτυχε να αιχμαλωτιστούν από τη βαρύτητα του Άρη.



Το Curiosity έφτασε στον Άρη τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από το σημείο προσεδάφισης, λίγο έξω από τον μεγάλο Κρατήρα Γκέιλ. Παρόλα αυτά κατάφερε ήδη να διαπιστώσει ότι στην επιφάνεια του Άρη έτρεχε κάποτε γλυκό νερό, κατάλληλο για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Το επόμενο διάστημα, το εξάτροχο ρομπότ θα αρχίσει το ταξίδι του προς το Όρος Σαρπ, ένα βουνό στο κέντρο του κρατήρα με ύψος 5,5 χιλιομέτρων.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr