Τα νέα ευρήματα των ισραηλινών επιστημόνων, φέρνουν στην επιφάνεια για ακόμη μια φορά την απειλή των κινητών τηλεφώνων για την υγεία μας
Τελ Αβίβ
Νέα επιστημονικά ευρήματα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έρχονται να ενισχύσουν εκείνα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου αποτελεί απειλή για την υγεία του κατόχου του. Με σκοπό να εξετάσουν τον συσχετισμό ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και της χρήσης του κινητού, οι ισραηλινοί επιστήμονες προχώρησαν στην ανάλυση σάλιου των κατόχων συσκευών. Καθώς το κινητό τοποθετείται κοντά στους σιελογόνους αδένες κατά τη χρήση του, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν να εξετάσουν τη σύσταση του σάλιου, προκειμένου να εντοπίσουν ενδείξεις που να ενισχύουν ενδεχομένως τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου...
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα σάλιου 20 χρηστών που έκαναν υπερβολική χρήση της συσκευής τους (ως υπερβολική χρήση θεωρήθηκε εκείνη των τουλάχιστον οκτώ ωρών τον μήνα, ωστόσο οι περισσότεροι εθελοντές ξεπερνούσαν τις 30-40 ώρες ομιλίας τον μήνα) με εκείνα οκτώ ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ή που χρησιμοποιούσαν τη συσκευή τους μόνο για τη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων. Εντόπισαν λοιπόν εντόπισαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες στην περίπτωση των πρώτων.
Το οξειδωτικό στρες αποτελεί μια διαταραχή ως προς την ισορροπία μεταξύ της παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου (ελευθέρων ριζών) και την ικανότητα του οργανισμού να αδρανοποιεί τα τοξικά αυτά μόρια αλλά και να «επιδιορθώνει» τις βλάβες που αυτά προκαλούν. Το οξειδωτικό στρες αποτελεί κύρια αιτία καταστροφής των ιστών, γήρανσης αλλά και καρκίνου.
«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στον ιστό των σιελογόνων αδένων είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται κοντά στη συσκευή όταν ο χρήστης μιλάει στο τηλέφωνο» εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρΓιάνιβ Χαμζανί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των ισραηλινών επιστημόνων δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Antioxidants and Redox Signaling».
www.tovima.gr