ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Valta, ένα όπλο κατά των ηλεκτρονικών «βαμπίρ»

Άξονας του συστήματος είναι ένα μικρό «τούβλο» που μπαίνει στην πρίζα και παράλληλα συνδέεται με το router. Βάζοντας το κινητό τηλέφωνο στην υποδοχή του Valta και μπαίνοντας στην ονλάιν υπηρεσία του μέσω ειδικής εφαρμογής, ο χρήστης εισάγει αρχικά τα δεδομένα έως και 16 συσκευών που θέλει να παρακολουθεί.
Ένα καναδικό startup υπόσχεται να περιορίσει με ένα απλό σύστημα την κατανάλωση ηλεκτρονικών συσκευών «βαμπίρ» μειώνοντας παράλληλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των χρηστών τους. Το Valta, όπως ονομάζεται το σύστημα τηλεχειρισμού, επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει πλήρως την κατανάλωση ενέργειας από τις συσκευές που υπάρχουν σε ένα σπίτι μέσα από το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο. Στην οθόνη εμφανίζει ανά πάσα στιγμή ποιες ενεργοβόρες συσκευές δεν χρησιμοποιούνται και βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να τις απενεργοποιεί. Άξονας του συστήματος είναι ένα μικρό «τούβλο» που μπαίνει στην πρίζα και παράλληλα συνδέεται με το router. Βάζοντας το κινητό τηλέφωνο στην υποδοχή του Valta και μπαίνοντας στην ονλάιν υπηρεσία του μέσω ειδικής εφαρμογής, ο χρήστης εισάγει αρχικά τα δεδομένα έως και 16 συσκευών που θέλει να παρακολουθεί...
Έπειτα, επιλέγοντας τη ρύθμιση τηλεχειρισμού, μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις στο κινητό του και να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί συσκευές ακόμη κι αν βρίσκεται έξω από το σπίτι.
Χάρη σε μια άλλη ρύθμιση, το Valta «γνωρίζει» πότε ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι και πότε βγαίνει από αυτό, απενεργοποιώντας συσκευές «βαμπίρ» που δεν χρειάζονται. Έτσι, εκτός του ότι αποτρέπει την άσκοπη κατανάλωση, διασφαλίζει ότι δεν θα αναγκαστεί κανείς να γυρίσει πίσω επειδή π.χ. άφησε το φούρνο ανοιχτό.
Οι εμπνευστές του συστήματος πραγματοποιούν εκστρατεία χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter, ζητώντας 100.000 δολάρια για την εμπορευματοποίησή του. Το κόστος του Valta σε αυτή τη φάση ανέρχεται στα 108 ευρώ για κατοίκους Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά και στα 128 ευρώ για αποστολή σε άλλες χώρες. Βέβαια, για να πάρει κανείς στα χέρια του τη συσκευή, προϋπόθεση αποτελεί να συγκεντρωθεί όλο το ποσό που ζητούν οι δημιουργοί του μέσα στις επόμενες 12 ημέρες.
www.naftemporiki.gr