ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Συσκευή που μετατρέπει τον ιδρώτα σε πόσιμο νερό (!)

Η συσκευή αντλεί την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα, τα οποία επεξεργάζεται (περιστρέφοντας και θερμαίνοντάς τα) για να απομακρύνει/ εξατμίσει τον ιδρώτα, τον οποίο περνάει στη συνέχεια μέσα από μία ειδική μεμβράνη, που μπλοκάρει ο,τιδήποτε δεν είναι μόριο νερού (όπως βακτήρια, άλατα, ίνες από το ρούχο κ.α).
Οι περισσότεροι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας έχουν διαβάσει τα βιβλία (ή έχουν δει την ταινία και τις μίνι σειρές) του διάσημου «Dune», του Φρανκ Χέρμπερτ. Βασικό τμήμα του κόσμου του Dune είναι η χρήση ειδικών στολών για επιβίωση στην έρημο, που «αιχμαλωτίζουν» και ανακυκλώνουν τα υγρά του σώματος (μεταξύ τους και ο ιδρώτας), μετατρέποντάς τα σε πόσιμο νερό. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η συσκευή που ανέπτυξε ο Σουηδός μηχανικός Αντρέας Χάμαρ για λογαριασμό της Unicef...
Η συσκευή αντλεί την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα, τα οποία επεξεργάζεται (περιστρέφοντας και θερμαίνοντάς τα) για να απομακρύνει/ εξατμίσει τον ιδρώτα, τον οποίο περνάει στη συνέχεια μέσα από μία ειδική μεμβράνη, που μπλοκάρει ο,τιδήποτε δεν είναι μόριο νερού (όπως βακτήρια, άλατα, ίνες από το ρούχο κ.α). Το μηχάνημα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, και οι δημιουργοί του, όπως αναφέρει το BBC, ισχυρίζονται πως πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν «πιει ο ένας τον ιδρώτα του άλλου» στο Γκέτεμποργκ, επισημαίνοντας πως το νερό είναι πιο καθαρό από το τοπικό νερό βρύσης.
Η συσκευή αναπτύχθηκε για λογαριασμό της Unicef, στο πλαίσιο μίας καμπάνιας για να ενημερωθεί το κοινό ότι 780 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ο Χάμαρ είναι γνωστός για τις εμφανίσεις του στην τηλεοπτική σειρά τεχνολογίας Mekatronik. Όπως αναφέρει στο BBC, το σημαντικότερο τμήμα της συσκευής είναι ένα εξάρτημα καθαρισμού νερού που κατασκευάζεται από την εταιρεία HVR, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας. Το όλο σύστημα θυμίζει το σύστημα επεξεργασίας των ούρων των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά είναι σαφώς φθηνότερο.
www.naftemporiki.gr