ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γεμίστε έναν «σκληρό» με ταινίες σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο! Νέο είδος οπτικής ίνας ανεβάζει την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων στον αστρονομικό αριθμό των 255 terabit/δευτ.

Η νέα ίνα προσφέρει επτά λωρίδες κυκλοφορίας για το φως
Αϊντχόφεν 
Είναι μια τεχνολογία που θα επέτρεπε το κατέβασμα ταινιών υψηλής ανάλυσης ταχύτερα από ό,τι ανοιγοκλείνουν τα ανθρώπινα μάτια. Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναφέρουν ότι ανέπτυξαν ένα νέο είδος οπτικής ίνας που ανεβάζει την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων στον αστρονομικό αριθμό των 255 terabit ανά δευτερόλεπτο...
Σε αντίθεση με τις συμβατικές οπτικές ίνες, οι οποίες διαθέτουν έναν μόνο πυρήνα κατά μήκος του οποίου ταξιδεύει το φως, η νέα ίνα προσφέρει επτά τέτοιες λωρίδες κυκλοφορίας. Σε συνδυασμό με την προσθήκη δύο επιπλέον «ορθογώνιων διαστάσεων», κάτι που ισοδυναμεί με τρία αυτοκίνητα που κινούνται το ένα πάνω στο άλλο στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας, η νέα προσέγγιση προσφέρει 21 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από το σημερινό στάνταντ των 4-8 Tbit/sec στα δίκτυα επικοινωνιών.


Αυτό θα επέτρεπε το κατέβασμα μιας ταινίας μεγέθου 1 gigabyte σε 0,03 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενώ η μεταφορά του περιεχομένου από έναν σκληρό δίσκο του ενός terabyte θα απαιτούσε γύρω στα 31 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Συγκριτικά, τα ανθρώπινα βλέφαρα χρειάζονται 300 με 400 millisecond για να ανοιγοκλείσουν.



«Με διάμετρο μικρότερη από 200 μικρόμετρα [χιλιοστά του χιλιοστού], η νέα ίνα δεν καταλαμβάνει σημαντικά περισσότερο χώρο από τις συμβατικές οπτικές ίνες» επισημαίνει ο Δρ Τσίγκο Οκόνκουο του Πανεπιστημίου του Αϊνχτόφεν στην Ολλανδία, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα. Η ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου για την Έρευνα. 
Στο επόμενο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ, το Horizon 2020, έχει τεθεί στόχος για αύξηση της ταχύτητας στην κλίμακα των petabit ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτηδημοσιεύεται online στο Nature Photonics.
www.tovima.gr