ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Στο γαλάζιο LED το Νόμπελ Φυσικής

Το γαλάζιο LED κέρδισε το φετινό βραβείο Νομπέλ Φυσικής
Στοκχόλμη 
Δύο Ιάπωνες και ένας Αμερικανός τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής. Ο Ισαμου Ακασάκι και ο Χιρόσι Αμάνο, μαζί με τον επιστήμονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σούτζι Νακαμούρα, κατέκτησαν το βραβείο για την εφεύρεση μιας νέας φιλικής προς το περιβάλλον πηγής φωτός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, το LED. Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια εφεύρεση 20 ετών «που έχει όμως ήδη συνεισφέρει στην δημιουργία φωτός με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, προς όφελος όλων»...
«Με τη δημιουργία των λαμπτήρων LED έχουμε νέες εναλλακτικές, πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερη διάρκεια πηγές φωτός συγκριτικά με αυτές του παρελθόντος», ανακοίνωσε η Ακαδημία, η οποία βράβευσε τους νικητές με το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ακασάκι, 85 ετών, ο οποίος εργάζεται στο ιαπωνικό πανεπιστήμιο Μέιτζο, διεξήγαγε τις έρευνές του με τον Αμάνο, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1960, στο πανεπιστήμιο της Ναγκόγια. Ο Νακαμούρα, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1954 στην Ιαπωνία και είναι σήμερα ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, εργαζόταν πάνω στο ίδιο θέμα σε μια μικρή ιαπωνική επιχείρηση.
«Είναι απίστευτο», δήλωσε ο Νακαμούρα, όταν πληροφορήθηκε τη βράβευσή του. Τον ξύπνησαν στις 3 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στην Καλιφόρνια και μίλησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους. Οι οργανωτές δεν κατάφεραν να έρθουν αμέσως σε επαφή με τον Χιρόσι Αμάνο, ο οποίος βρισκόταν σε πτήση από την Ιαπωνία στη Γαλλία, δήλωσε ο Στέφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Ακαδημίας.
Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
www.kathimerini.gr