ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η αποστολή Rosetta «πρωταγωνιστεί» σε ταινία επιστημονικής φαντασίας


Με μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 6:39 λεπτών, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θέλει να καταδείξει τον φιλόδοξο στόχο που έχει η διαστημική αποστολή Rosetta, αλλά και για ποιον λόγο πιθανόν να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Το φιλμ έχει τον εύγλωττο τίτλο Ambition («Φιλοδοξία») και σε αυτό παίρνουν μέρος ο Άινταν Γκίλεν, γνωστός από τη συμμετοχή του στη σειρά Game of Thrones, και η Έιλινγκ Φρανσιόζι. Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται τον δάσκαλο και τη μαθήτρια αντίστοιχα, σε έναν εξωγήινο «κόσμο» στο μακρινό μέλλον, όπου συζητούν για την παρουσία νερού στους πλανήτες και τη δημιουργία ζωής...
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν βέβαιο πως κομήτες που έπεσαν στη Γη έχουν συνεισφέρει στην ποσότητα νερού που υπάρχει σήμερα στους ωκεανούς. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως οι κομήτες περιέχουν τα βασικά «συστατικά» των έμβιων οργανισμών, δηλαδή οργανικά μόρια. Έτσι, αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η πτώση ενός τέτοιου διαστημικού βράχου ήταν η αιτία που δημιουργήθηκε ζωή στον πλανήτη μας. Μια θεωρία που θα ελέγξει η αποστολή με την ανάλυση της χημικής σύστασης του 67 Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, δίνοντας έτσι πιθανόν νέα στοιχεία που να "φωτίζουν" την προέλευση της ζωής στη Γη.
Το φιλμ γυρίσθηκε στην Ισλανδία από τον Πολωνό σκηνοθέτη Τόμεκ Μπαγκίνσκι, ο οποίος το 2003 κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με το Katedra. Εκτός από τον ιστότοπο της ESA και το «κανάλι» της στο YouTube, το Ambition έχει «ανέβει» στην υπηρεσία της Google και από τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, ο οποίος έχει προσθέσει ελληνικούς υπότιτλους.
Το διαστημόπλοιο Rosetta προσέγγισε τον κομήτη τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, το πιο ριψοκίνδυνο μέρος της αποστολής θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Νοεμβρίου, όταν θα εκτοξευθεί από αυτό ένα μικρό όχημα, που για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να προσεδαφισθεί σε κομήτη. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, το όχημα θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στον 67 Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ώστε να μελετήσει και το εσωτερικό του.
www.kathimerini.gr