ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Άλμα ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα

Το αερόστατο γέμισε με 991 κυβικά μέτρα ήλιου (Paragon Space Development Corp)
Ρόσγουελ, Νιου Μέξικο 
Πηδώντας από τη στρατόσφαιρα σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων, ο 57χρονος Άλαν Γιούστας, περιπετειώδες στέλεχος της Google, κατέρριψε το ρεκόρ ύψους και ταχύτητας για ελεύθερη πτώση, προκαλώντας μάλιστα έναν δυνατό κρότο τη στιγμή που έσπαγε το φράγμα του ήχου. Ο Γιούστας κλέβει έτσι τα πρωτεία από τον «Ατρόμητο» Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ, τον αυστριακό πιλότο που έγινε πρωτοσέλιδο όταν πήδηξε από τα 39.045 μέτρα τον Οκτώβριο του 2012. Αντί να χρησιμοποιήσει μια περίπλοκη κάψουλα για να ανέβει στη στρατόσφαιρα, όπως συνέβη στο εγχείρημα του Μπάουμγκαρτνερ, ο Γιούστας φόρεσε μόνο μια ειδική στολή και κρεμάστηκε από ένα αερόστατο γεμάτο με 991 κυβικά μέτρα ήλιου..
Όπως επιβεβαίωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Αεραθλητισμού μετά το άλμα της Παρασκευής, ο Γιούστας έσπασε το ρεκόρ ύψους πέφτοντας από τα 135.890 πόδια (41.419 μέτρα). Ανέπτυξε μέγιστη ταχύτητα 1.321 χιλιομέτρων την ώρα και οι θεατές στο έδαφος άκουσαν έναν κρότο τη στιγμή που ξεπερνούσε την ταχύτητα του ήχου. 


Φορώντας τη στολή του, Ο Γιούστας ετοιμάζεται να στερεωθεί στο αερόστατο (Paragon Space Development Corp)

«Ήταν υπέροχο» είπε στους New York Times μετά την επιστροφή του. «Ήταν πανέμορφο. Μπορούσες να δεις το σκοτάδι του Διαστήματος και τα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα οποία δεν είχα ξαναδεί».
Ο Γιούστας, μηχανικός υπολογιστών και αντιπρόεδρος της Google από το 2002, είναι γνωστός στη Σίλκον Βάλεϊ για τον περιπετειώδη τρόπο ζωής του. Λάτρης του διαστήματος από μικρός, όταν έβλεπε με την οικογένειά του τις διαστημικές εκτοξεύσεις από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, σήμερα πιλοτάρει το δικό του δικινητήριο τζετ Cessna και θεωρείται βετεράνος της ελεύθερης πτώσης.


Το 2011 αποφάσισε να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα, κρατώντας όμως μυστικά τα σχέδιά του, και ήρθε σε επαφή με τον Τέιμπερ ΜακΚάλουμ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Bioshere 2, ενός κλειστού οικοσυστήματος που σχεδιάστηκε για την ανάπτυξη των διαστημικών αποικιών του μέλλοντος.
Η αεροδιαστημική εταιρεία του ΜακΚάλουμ, η Paragon Space Development Corporation, ανέπτυξε τη στολή και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής που χρειαζόταν ο Γιούστας. Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times ο αντιπρόεδρος της Google αρνήθηκε την οικονομική στήριξη της εταιρείας για να μην θεωρηθεί το εγχείρημα διαφημιστικό κόλπο.


Το εγχείρημα



Στις 07.00 τοπική ώρα την Παρασκευή, ο Γιούστας απογειώθηκε με το αερόστατό του από αεροδρόμιο στο Ρόσγουελ του Νιου Μέξικο. Η άνοδος διήρκεσε λίγο πάνω από δύο ώρες με ταχύτητα μέχρι 487 μέτρα το λεπτό. Στη διάρκεια της ανόδου έμενε όσο πιο ακίνητος μπορούσε για να μην υπερθερμανθεί η στολή του, δεδομένου ότι στα ανώτατα στρώματα της στρατόσφαιρας η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος λόγω της ισχυρής ηλιοφάνειας.



Όταν έφτασε στο τελικό ύψος, απελευθερώθηκε από το αερόστατο με μια πυροτεχνική συσκευή και άρχισε να επιταχύνει. Όταν πια είχε σπάσει το φράγμα του ήχου, ένα μικρό αλεξίπτωτο σταθεροποίησε το σώμα του. Τεσσεράμισι λεπτά μετά το άλμα, άνοιξε το ειδικά σχεδιασμένο βασικό αλεξίπτωτο. Προσγειώθηκε 113 χιλιόμετρα από το σημείο απογείωσης 15 λεπτά αφότου πήδηξε. Όπως είπε στην εφημερίδα, ο ίδιος δεν άκουσε τίποτα όταν έσπασε το φράγμα του ήχου.
www.tovima.gr