ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι του Λονδίνου γίνονται ενεργειακά «πράσινοι»

Το λεγόμενο «ηλιακό κουτί» είναι εξοπλισμένο με ηλιακό πάνελ στην κορυφή του θαλάμου και θα μπορεί να φορτίζει κινητά, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλες συσκευές.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης του Λονδίνου αποτελούν οι διάσημοι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, απαθανατισμένοι από εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Δύο απόφοιτοι του London School of Economics (LSE) ξεκίνησαν πρόσφατα να τους μετατρέπουν σε ελεύθερους σταθμούς φόρτισης κινητών συσκευών με ηλιακή πηγή ενέργειας, προκειμένου να παρέχουν μία ενεργειακή εναλλακτική χωρίς την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Το λεγόμενο «ηλιακό κουτί» είναι εξοπλισμένο με ηλιακό πάνελ στην κορυφή του θαλάμου και θα μπορεί να φορτίζει κινητά, τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλες συσκευές. Ο πρώτος θάλαμος τέθηκε ήδη σε λειτουργία σε κεντρικό εμπορικό δρόμο του Λονδίνου ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν τον Ιανουάριο...
Σύμφωνα με τους δημιουργούς των πράσινων θαλάμων, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο τελικός αριθμός των θαλάμων που θα μετατραπούν, όμως αν το έργο σημειώσει επιτυχία η εξάπλωση θα είναι εύκολη, καθώς οι τηλεφωνικοί θάλαμοι πλέον χρησιμοποιούνται ελάχιστα έως καθόλου και υπάρχει προθυμία για την αξιοποίησή τους από τις τοπικές αρχές.
Η χρήση των θαλάμων θα είναι δωρεάν, ενώ το κόστος λειτουργίας τους θα καλύπτεται από έσοδα διαφημίσεων στο εσωτερικό του. Η κατασκευή του πρωτοτύπου χρηματοδοτήθηκε από τις πέντε χιλιάδες λίρες που κέρδισαν οι δημιουργοί του Κίρστι Κένυ και Χάρολντ Κράστον σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας χαμηλού άνθρακα που διεξήγαγε ο δήμαρχος του Λονδίνου το περασμένο καλοκαίρι.
«Στο σύγχρονο κόσμο, όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Λονδίνου χρειάζονται μία σειρά από προσωπικά γκάτζετ στα χέρια τους για να νιώσουν πλήρεις, είναι πλέον καιρός να εκσυγχρονίσουμε τους εικονικούς μας θαλάμους για τον 21ο αιώνα, ώστε να είναι πιο χρήσιμοι και βιώσιμοι», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.
www.naftemporiki.gr