ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ηλεκτρομαγνητική ασπίδα ανέπτυξε η Boeing

Όχι, το σύστημα της Boeing δεν θα τυλίγει τους στρατιώτες μέσα σε μια φωτεινή προστατευτική φυσαλίδα
Θα μπορεί όμως να «εξασθενίζει ωστικά κύματα» από εκρήξεις σε μικρή απόσταση
Ουάσινγκτον 
Ακούγεται μάλλον τραβηγμένο, όμως η Boeing φαίνεται πως θεωρεί εφικτή τη δημιουργία μιας «ηλεκτρομαγνητικής ασπίδας» που θα προστατεύει στόχους του αμερικανικού στρατού. Ο μεγάλος προμηθευτής του αμερικανικού Πενταγώνου μόλις εξασφάλισε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπίδα δεν θα τυλίγει οχήματα και στρατιώτες σε μια αδιαπέραστη φυσαλίδα, όπως συμβαίνει στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Θα μπορεί όμως να «εξασθενίζει ωστικά κύματα» από εκρήξεις σε μικρή απόσταση...
Σύμφωνα με την αίτηση που υποβλήθηκε στο Γραφείο Πατεντών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα που ανιχνεύει εκρήξεις, ο οποίος θα μεταδίδει μετρήσεις της θέσης και της ισχύος της έκρηξης σε μια «γεννήτρια ηλεκτρικού τόξου».


Η γεννήτρια θα παράγει ουσιαστικά μια ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση, η οποία θα θερμαίνει απότομα τον αέρα γύρω από τον στόχο της επίθεσης. Αυτό «αλλάζει την πυκνότητα και σύσταση» του αέρα και αναχαιτίζει το ωστικό κύμα μέσω «ανάκλασης, διάθλασης, διάχυσης, απορρόφησης και μεταφοράς ορμής». Η πατέντα της εταιρείας είναι άκρως λεπτομερής και αναφέρεται σε μια ποικιλία διαφορετικών τεχνικών για την παραγωγή ηλεκτρικού τόξου: από παλμούς ακτίνων λέιζερ μέχρι μικροκύματα και βλήματα που σέρνουν πίσω τους ηλεκτρικά καλώδια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα τέτοιο σύστημα να γίνεται σύντομα πραγματικότητα. Ο πόλεμος, πάντως, γίνεται όλο και πιο φουτουριστικός.
www.tovima.gr