ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η Φινλανδία μπορεί να εγκαταλείψει τελείως τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050

Σύμφωνα με την έρευνα, η Φινλανδία μπορεί να εγκαταστήσει έως και 35 γιγαβάτ ηλιακής και 44 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες που θα παρέχουν περισσότερες από 166 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.
Οι ενεργειακές ανάγκες της Φινλανδίας θα μπορούν να καλύπτονται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Λαπεένραντα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εκτίμησε το ρεαλιστικό κόστος μίας τέτοιας αναμόρφωσης του ενεργειακού συστήματος και κατέληξε στο συμπέρασμα κάτι τέτοιο θα είναι απόλυτα εφικτό μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με την έρευνα, η Φινλανδία μπορεί να εγκαταστήσει έως και 35 γιγαβάτ ηλιακής και 44 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες που θα παρέχουν περισσότερες από 166 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Αυτός ο αριθμός είναι διπλάσιος από την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της χώρας...
Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία συνθετικών καυσίμων ή για τη δημιουργία αποθεμάτων ώστε να απεξαρτηθεί και ο τομέας των μεταφορών από τα ορυκτά καύσιμα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, η Φινλανδία θα πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε αέρια όπως το υδρογόνο ή το συνθετικό φυσικό αέριο, προτείνει η μελέτη.
Δευτερεύοντες τρόποι για τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα είναι επίσης τα έξυπνα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, η αποθήκευση θερμότητας και η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπαταριών, σύμφωνα με τους ερευνητές, που θεωρούν επίσης εφικτή την αντικατάσταση του στόλου αυτοκινήτων της χώρας με ηλεκτροκίνητα οχήματα.
«Το κύριο μήνυμα είναι ότι η επιλογή ενός συστήματος βασιζομένου πλήρως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία έγκυρη επιλογή για το μέλλον, και όχι μία ριζοσπαστική εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Κρίστιαν Μπράιερ, επικεφαλής της μελέτης.
Το σημερινό ενεργειακό σύστημα κοστίζει στη Φινλανδία 18 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα 21 δισεκατομμύρια το 2020. Το σύστημα με αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτεί μια ετήσια επένδυση 25 δισεκατομμυρίων.
www.naftemporiki.gr