ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Παράταση ζωής αλλά δραματικό φινάλε για τη Rosetta

Στο τέλος της ζωής του τo Rosetta θα αγγίξει τον κομήτη που ακολουθούσε τόσους μήνες
Ντάρμσταντ, Γερμανία 
H ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA έδωσε και επίσημα παράταση εννέα μηνών στην περιπέτεια του Rosetta, και σχεδιάζει τώρα να τερματίσει την αποστολή με προσεδάφιση του ετοιμοθάνατου σκάφους στον κομήτη της ζωής του. Η παράταση της αποστολής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα επιτρέψει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν τον κομήτη να απομακρύνεται από τον Ήλιο προς το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα. 
«Θα μπορέσουμε να καταγράψουμε την εξασθένιση της δραστηριότητας του κομήτη [...] και θα έχουμε την ευκαιρία να πετάξουμε πιο κοντά στον κομήτη ώστε να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα» εξήγησε ο Ματ Τέιλορ, ερευνητής της αποστολής...


Οι συλλέκτες


Το Rosetta, το μητρικό σκάφος που απελευθέρωσε το ρομπότ Philae και το έστειλε να πραγματοποιήσει την πρώτη, ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη, βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο.



«Σε αυτή τη φάση, το σκάφος πιθανότατα θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko» ανακοίνωσε η ESA. Προκειμένου να ληφθεί απόσταση οι υπεύθυνοι της αποστολής θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν την κατάσταση του σκάφους όταν ο κομήτης βρεθεί στο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο, στις 13 Αυγούστου.



Το Rosetta, το οποίο δεν είναι σχεδιασμένο για προσεδάφιση όπως το Philae, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να κατέβει αργά προς τον κομήτη, και θα χρησιμοποιήσει τις τελευταίες σταγόνες προωθητικού αερίου για να πέσει στην κατάμαυρη επιφάνεια. Οι κομήτες, σώματα από σκόνη και πάγους, πιστεύεται ότι διατηρούν αναλλοίωτα τα υλικά από τα οποία φτιάχτηκαν οι πλανήτες πριν από 4,6 δισ. χρόνια.
www.tovima.gr