Μπορεί να καταλαβαίνει τα μυστικά του σύμπαντος, μπορεί να παίζει στα δάχτυλα τις θεωρίες του χωροχρόνου, του κοσμικού πληθωρισμού, των μαύρων οπών και της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, όμως, όταν πρόκειται για τις γυναίκες, σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος ότι τις βρίσκει «πλήρες μυστήριο». Ο λόγος για τον πιο διάσημο επιστήμονα του πλανήτη, τον Βρετανό φυσικομαθηματικό Στέφεν Χόκινγκ, ο οποίος μόλις γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «New Scientist», o επιφανής επιστήμων, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια περιορισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του, ενώ επικοινωνεί μόνο μέσω μιας ηλεκτρονικής συνθετικής φωνής, ρωτήθηκε τι είναι αυτό που σκέφτεται την περισσότερη ώρα της μέρας και απάντησε: «Τις γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο»!...
Ο μέχρι πρόσφατα καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, από όπου πρόσφατα πήρε σύνταξη, αποτελεί το τιμώμενο πρόσωπο σε ένα διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας και ξεκινά σήμερα στο βρετανικό πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του οποίου κορυφαίοι φυσικοί από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν. Παρά τις ανθρώπινες δυσκολίες του, ο Χόκινγκ παραμένει στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού από τους συναδέλφους του, ιδίως για τις συνεισφορές του στην κοσμολογία.Ερωτώμενος στην ίδια συνέντευξη για το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ απάντησε: «Πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες», μια πεποίθηση που στη συνέχεια αναθεώρησε, το 1997, μετά από νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από συναδέλφους του. «Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη», όπως είπε. Οι μετέπειτα σχετικές έρευνές του έχουν οδηγήσει στη σημαντική θεωρητική ανακάλυψη (η οποία ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά) ότι οι μαύρες τρύπες «διαρρέουν» πληροφορίες πίσω στο σύμπαν μέσω κβαντομηχανικών διαδικασιών.
Ο Βρετανός επιστήμων εξέφρασε ακόμα την ελπίδα του ότι ο επιταχυντής του CERN μπορεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των φυσικών για το σύμπαν, ιδίως, όπως είπε, αν ανακαλύψει την ύπαρξη των «υπερ-συμμετρικών» σωματιδίων που προβλέπει η σχετική θεωρία της υπερ-συμμετρίας. Μια τυχόν τέτοια ανακάλυψη, τόνισε, θα αποτελεί «ισχυρή ένδειξη» για την ισχύ της λεγόμενης «Μ-Θεωρίας», μιας εκδοχής της θεωρίας των χορδών που ενσωματώνει τη βαρύτητα και τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης σε ένα σύμπαν με 11 διαστάσεις.
www.kathimerini.gr