ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ηλιακή μπογιά: το φωτοβολταϊκό του μέλλοντος

Την επόμενη φορά που θα βάψουμε την πρόσοψη του σπιτιού μας ίσως εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Notre Dame έχουν αναπτύξει μια “ηλιακή μπογιά”. Η ηλιακή βαφή κατασκευάστηκε με τη χρήση νανοσωματιδίων που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και το όνομα που της έδωσαν οι επιστήμονες του Τμήματος Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας του Notre Dame είναι Sun-Believable...
Πρόκειται για μια αλοιφή που αποτελείται από κβαντικές κουκίδες διοξειδίου του τιτανίου επικαλυμμένες είτε με θειούχο κάδμιο είτε με σεληνιούχο κάδμιο που αναμειγνύεται με ένα μείγμα νερού-αλκοόλ για να αποκτήσει τις “ενεργειακές” ιδιότητές της.
Όταν επαλείφεται σε διάφανα αγώγιμα υλικά η “πάστα” αυτή παράγει ηλεκτρισμό.
Ο επικεφαλής της έρευνας Prashant Kamat δηλώνει πως η αποδοτικότητα της μπογιάς επιδέχεται βελτιώσεις, αλλά ισχυρίζεται πως το κόστος παραγωγής της θα είναι χαμηλό επιτρέποντας τη μαζική παραγωγή.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα περάσει καιρός μέχρι ένα τέτοιο προϊόν να φθάσει στην αγορά και, ακόμη και τότε, θα περιορίζεται πιθανότατα σε οικιακές και μικρές εμπορικές εφαρμογές και προς το παρόν εργάζονται για τη βελτίωση της σταθερότητας και της αποδοτικότητας του προϊόντος.
www.econews.gr