ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

O σκορπιός αντιλαμβάνεται τι υπάρχει στο περιβάλλον ακόμη και με... κλειστά μάτια

Λονδίνο 

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο σκορπιός έχει μια μοναδική ικανότητα. Το σώμα του μπορεί να λειτουργήσει ως μάτι στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός βοηθώντας τον να έχει πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται ακόμη και στα σημεία που δεν έχει άμεση οπτική επαφή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα πραγματοποίησαν πειράματα βάζοντάς τους να κινηθούν σε διάφορα είδη φωτός, σε ορατό, σε πράσινο, σε υπέρυθρο κ.α...
Στα πειράματα οι σκορπιοί κινούνταν στον χώρο άλλες φορές χωρίς να εμποδίζεται η όρασή τους ενώ άλλες φορές οι ερευνητές τοποθετούσαν στα μάτια τους αυτοσχέδια σκούρα «γυαλιά» για να μην βλέπουν. Όπως διαπίστωσαν, στο υπέρυθρο φως οι σκορπιοί κινούνταν το ίδιο άνετα με ή χωρίς γυαλιά υποδεικνύοντας έτσι ότι σε ορισμένες συνθήκες μπορούν να κινούνται χωρίς να βασίζονται στα μάτια τους.
Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η συμπεριφορά και οι κινήσεις των σκορπιών τη νύχτα αφού το φως της Σελήνης εμπεριέχει αξιοσημείωτη ποσότητα υπέρυθρου φωτός. Μόλις ένα ακόμη ον έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να ανιχνεύει το φως με το σώμα του, η λάρβα της μύγας του ξιδιού (drosophila melanocaster). Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour.
ΒΗΜΑ SCIENCE